Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Hospital de Campanya a Lleida aixecat pel SEM

Lleida es prepara pel pitjor: S'esperen milers de casos de coronavirus per setmana

La setmana passada ja es va arribar als 538 casos i el nombre d'infeccions no para de multiplicar-se

Hospital de Campanya a Lleida aixecat pel SEM
Lleida es prepara pel pitjor: S'esperen milers de casos de coronavirus per setmana | Cedida

Lleida  està patint un dels pitjors brots de coronavirus que hi ha actualment a tot Catalunya i l'Estat. En només una setmana, entre el 27 de juny i el 3 de juliol, es van detectar 538 casos, i el ritme de multiplicació dels casos al Segrià ja és de 2,6.

Això significa que, si es manté aquesta dada, a finals d'aquesta setmana podríem estar parlant de 1.400 nous casos en set dies, un cop es diagnostiquin els positius que van contagiar-se abans de confinar la comarca el passat dissabte. 

I de cara a la setmana següent, passada la primera quinzena de juliol i quan faci dues setmanes del confinament del Segrià —el temps d'incubació del virus—, els casos podrien superar els 3.000 setmanals, una dada molt superior a la que es va veure durant el començament de la pandèmia. 

A partir de llavors, les mesures de confinament  haurien de començar a produir alguns efectes en aquesta tendència, i en funció de l'avanç de la malaltia la Generalitat decidirà si manté el confinament, si l'aixeca o, fins i tot, si l'endureix. 

Alba Vergés, la consellera de Salut, ja va avisar que si la situació no millorava, s'haurien de prendre mesures més dràstiques: «No podem descartar res avui», va respondre en roda de premsa davant la possibilitat que la Generalitat decreti un confinament més dur i domiciliari, és a dir, tornar al confinament pel qual només es podia sortir de casa amb una causa justificada. 

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, va defensar ahir les decisions del Govern però creu que s'hauria d'haver fet una mica abans.

Es doblen els ingressos als hospitals

La situació preocupa, i molt, a les autoritats sanitàries perquè l'augment dels casos està començant a disparar la pressió als hospitals  i centres sanitaris de la zona. 

Aquest dilluns hi havia 57 persones ingressades als hospitals de la zona, un 50% més que dissabte, quan n'eren 38, i d'aquestes n'hi havia vuit a l'UCI, també el doble que els quatre de dissabte.

«En els pròxims deu o quinze dies seguiran augmentant els casos», va expressar Divina Farreny, la gerent de la Regió Sanitària de Lleida, i va demanar «no escandalitzar-se» pel nombre de casos a què s'arribarà en els pròxims dies. 

Pere Godoy, cap de vigilància epidemiològica de Lleida, va explicar que la transmissió del coronavirus «es reduirà de forma lenta» perquè «hi ha moltes cadenes de transmissió en marxa». «Hem de ser persistents i pacients», va assegurar. 

L'hospital Arnau de Vilanova de Lleida ja ha vist superada la seva capacitat assistencial inicial, i el SEM va muntar la setmana passada un hospital de campanya a l'exterior del centre que es posarà en funcionament si l'hospital és incapaç de gestionar l'arribada de pacients.

De moment, Salut ja ha demanat a professionals sanitaris catalans que es desplacin a Lleida per reforçar el personal dels hospitals i també han reforçat les patrulles dels Mossos d'Esquadra que vetllen pel compliment del confinament a la comarca. 

Situació descontrolada i transmissió comunitària

La situació a Lleida és molt difícil de controlar per com s'ha originat. Amb les dades d'ahir dilluns, al Segrià hi havia 14 brots diferents de coronavirus: 10 en empreses hortofructícoles, dos en residències, un en un alberg i un altre en un edifici històric del centre de la ciutat de Lleida. 

Però el virus ja ha aconseguit sortir d'aquests cercles i s'escampa entre la comunitat sense que, de moment, s'hagin pogut traçar totes les cadenes de contactes entre els contagis nous. 

Les autoritats segueixen demanant responsabilitat  a la població i complir amb l'ús de mascareta, la distància de seguretat, la rentada de mans i la resta d'hàbits higiènics que ajuden a frenar els contagis i evitar un tancament estricte com els del març i l'abril.