Muntatge d'una oficina de la Seguretat Social i imatge en un marc d'uns bitllets

Missatge fonamental de la Seguretat Social per a qui pensa en la jubilació

Cal complir una sèrie de requisits per optar a la retirada laboral

Aquells que tinguin previst jubilar-se durant les pròximes dates han d'estar molt atents: la Seguretat Social els acaba d'enviar un avís seriós. Per percebre una pensió s'exigeix assolir l'edat ordinària legal de jubilació, a més de tenir un mínim d'anys cotitzats.

La quantitat més baixa permesa són els 15 anys, dos dels quals s'han d'incloure en els 15 anys previs a la retirada. Però, per cobrar el 100% de la base reguladora, cal que el treballador hagi reunit les cotitzacions precises.

Com assenyalen des de l'organisme públic, el dret a pensió i el 100% de la pensió són aspectes totalment independents i diferents. Si et jubilaràs aviat, això és el que has de tenir en compte.

Què necessito per percebre el 100% de la pensió?

Per percebre el 100% de la pensió el 2023 es demanarà en primer lloc que es tingui l'edat legal de jubilació . Com a mínim, cal haver cotitzat 36 anys i sis mesos. En cas que només hagi aportat al sistema durant 15 anys, la prestació seria del 50% de la base reguladora. A mesura que s'augmenten els anys treballats, també anirà millorant aquest percentatge.

La Seguretat Social explica com es concreta la quantitat de la pensió. Caldrà «aplicar a la base reguladora el percentatge general que correspongui en funció dels anys cotitzats i, si escau, el percentatge addicional per prolongació de la vida laboral».

Muntatge amb mans d'una persona gran i un cercle amb diversos bitllets d'euro
És possible cobrar una pensió de jubilació contributiva amb 15 anys cotitzats | Getty Images Signature, DAPA Images

En aquest sentit fan referència a quan «s'accedeixi a la jubilació amb una edat superior a l'ordinària vigent en cada moment». També al «coeficient reductor que correspongui».

Les pujades de les pensions fins al 2027

Encara resten uns quants mesos perquè els jubilats vegin millorades les pensions. L'última actualització es va produir al començament d'aquest any i va pujar fins al 8,5%. Per això, es va prendre com a referència la inflació mitjana des del desembre del 2021 fins al novembre del 2022.

És previsible que el percentatge del pròxim exercici caigui, sobretot a causa de la disminució de l'IPC durant aquests mesos. En qualsevol cas, els pensionistes en cap moment perdran poder adquisitiu en ajustar-se els increments al preu dels diners.

Però, a partir del 2024, també caldrà tenir en compte un altre detall. Es tracta del Reial decret llei 2/2023, de 16 de març. S'hi preveuen mesures per a l'ampliació de drets dels pensionistes.

Muntatge amb una parella de jubilats caminant i una mà amb bitllets d'euro
Al gener del 2024 hi haurà una nova actualització de les pensions | Getty Images, Pressmaster

En alguns casos concrets es preveu un augment progressiu d'aquestes prestacions fins al 2027. El propòsit és que les mínimes contributives arribin aquest any fins al 60% de la renda mitjana al nostre país. Des d'aquesta data, ja no es podran situar per sota del llindar de pobresa.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies, novetats i últimes hores de PENSIONS al WhatsApp!

Per tant, des del gener del 2024, la quantitat de referència de les pensions pujarà el percentatge precís per disminuir un 20% la bretxa existent. Serà l'import de referència de la jubilació contributiva amb cònjuge a càrrec i el llindar de pobresa per a una llar amb dos adults. Així ho estimen des de l'Institut BBVA de pensions i ho recull El Periódico.

En aquest sentit també es veurà incrementat el complement per bretxa de gènere, que pujarà l'any que ve un 10%. La Seguretat Social estima que les pensions més baixes de jubilació amb cònjuge a càrrec se situaran el 2027 als 16.500 euros. Això suposarà un 22% més que en aquests moments.

Quina serà l'edat de jubilació el 2024?

La Seguretat Social també adverteix de la pujada a l'edat de jubilació ordinària per al 2024. Els treballadors es poden retirar amb 65 anys sempre que tinguin cotitzat un mínim de 38 anys. Per als que no arribin a aquesta quantitat, hauran d'esperar per jubilar-se amb 66 anys i sis mesos, recull Las Provincias.