Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un sopar de Cap d'Any

Un Nadal diferent: 10 experts ens diuen què hem de fer amb la nostra família

El diari 'Nius' ha parlat amb deu experts autoritzats del nostre país

Imatge d'un sopar de Cap d'Any
Els experts d'Espanya expliquen com seran les seves Festes de Nadal en plena pandèmia de la Covid-19 | Cedida

Suposem que tots tenim molt clar que aquest any les Festes de Nadal seran completament diferents. Solen ser dates de trobades familiars i grans reunions socials que, actualment, són incompatibles amb la pandèmia de la Covid-19. Davant la incertesa de saber com ho celebrarem aquest any, el diari 'Nius' ha recollit les declaracions de deu experts del nostre país, que revelen com s'estan plantejant les celebracions nadalenques per tal de protegir a les seves famílies.

Reunions de Nadal a l'aire lliure per prevenir el contagi

L'experta en biofísica, Clara Prats, ha assenyalat que per a ella serà clau celebrar aquestes reunions a l'aire lliure, on s'ha demostrat que hi ha menys risc de contagi sempre que es mantingui la distància de seguretat.

«Estem mirant de comprar estufes d'exterior per poder fer un dinar a l'aire lliure, ajuntant dues bombolles de convivència si la situació epidemiològica (i la meteorològica) ho permet. Amb mascareta durant tots els àpats, per descomptat. Sopars ni un, i només amb la família més directa», ha assenyalat l'experta.

Un altre dels experts que ha parlat amb 'Nius', Alex Arenas, ha compartit la mateixa idea de Clara Prats. El físic i catedràtic d'Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, ha assenyalat que si pogués celebraria la reunió a l'aire lliure. Davant la impossibilitat de fer-ho, el catedràtic ha insistit en la importància de mantenir una ventilació natural constant en els espais tancats, una idea amb la qual tots els experts han coincidit.

«Dependrà de la situació epidemiològica i de si podem accedir o no als tests ràpids. En qualsevol cas, serem un màxim de sis persones durant el sopar, i molt ben abrigats, amb tot obert. Jo no tinc la sort de viure en un lloc on ho pugui fer a l'aire lliure, però sinó, ho faria», ha assenyalat.

Un Nadal auster amb poques persones, més higiene i ús de mascareta

El professor de Microbiologia a la Universitat Autònoma de Madrid, José Antonio López, té clar que aquestes Festes de Nadal han de ser austeres i, per tant, respectar el límit de persones en un mateix espai.

«Sempre hem tingut unes celebracions molt austeres, ho celebrem amb la família, però amb la més directa, cinc o sis persones. I aquest any, encara tenim més motius per continuar amb aquesta austeritat. Mantindrem la distància i, en el cas que hi hagi persones que no siguin convivents, portarem mascareta fins al moment del sopar», ha explicat el professor.

El també microbiòleg i professor de la Universitat de Navarra, Ignacio López-Goñi, ha coincidit amb el seu company de professió en la importància de limitar les reunions a grups petits i complir sempre les normes sanitàries. «Què canviarem aquest Nadal? Que en comptes de reunir-nos trenta persones ens reunirem sis persones. No farem sopars massius. Segurament no s'evitaran els contagis, però cal aplicar mesures per tal de minimitzar-los: més higiene, menys gent i menys temps. I a més, ventilació i mascaretes», ha afegit.

El Cap de Malalties Infeccioses de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, Benito Almirante, també ha insistit en aquesta idea. «Celebraré Nadal adaptant-me a la normativa que s'aprovi, sense cap dubte. Ens reunirem poca gent a casa i respectant els horaris. A més, el fred no acompanya gaire per fer sopars a l'aire lliure», assenyalava el doctor a 'Nius'.

Per la seva banda, el metge Pedro Rascado ha volgut posar èmfasi en la importància d'utilitzar mascareta en tot moment i limitar les reunions als convivents.

«Aniré de passeig amb la meva parella, amb mascareta. Aniré a fer compres amb la meva parella, amb mascareta. Aniré a prendre cafè amb mascareta. Em reuniré amb els meus familiars en un exterior i amb mascareta i els menjars seran amb els que vivim a la mateixa casa», ha assenyalat el coordinador del Pla de Contingència contra la Covid-19 a Galícia i coordinador de l'UCI.

Altres mesures per prevenir el contagi 

Tots els experts han coincidit en la importància de limitar les reunions a grups molt reduïts i complir en tot moment les normes sanitàries: ús de mascareta, higiene de mans, distància social i ventilació d'espais tancats. No obstant això, alguns experts han suggerit altres mesures més dràstiques per minimitzar el risc de contagi.

És el cas de l'investigador del CSIC, Vicente Larraga, que lidera al nostre país un dels tres projectes de vacuna per a la Covid-19. Segons ha explicat a 'Nius', ell i la seva família han decidit aïllar-se durant quinze dies abans de les Festes de Nadal, evitant qualsevol activitat de risc.

«Jo crec que el que cal fer és aïllar-se el més possible, quinze dies abans de Nadal, així pots arribar a la reunió amb la seguretat, o gairebé seguretat, que no infectaràs a la resta. La possibilitat que un estigui contagiat, en aquest cas, es redueix molt», ha explicat el científic.

L'epidemiòleg i expert en vacunes, Amós García, també ha pres una decisió molt dràstica per poder veure els seus fills. El president de l'Associació Espanyola de Vacunologia ha assenyalat que aquest any només es reunirà amb els seus dos fills, als quals ha demanat que es facin una prova PCR abans de la data.

«Els meus fills que estan un a Balears i un altre a Madrid, vindran a Canàries i els he demanat que es facin la PCR abans de venir, perquè a més aquí a Canàries és important que vinguin amb la prova feta, tot i que són molt responsables i sensats», ha assenyalat Amós García.

Finalment, la microbiòloga Mar Casal, ha mostrat la seva intenció de prevenir al màxim durant aquestes dates de 2020 per poder celebrar les Festes de Nadal de l'any vinent 2021. La metge d'Urgències a l'Hospital Universitari Virgen del Rocío a Sevilla ha assenyalat que es planteja no reunir-se amb els seus pares aquest any.

«Jo tinc als meus pares fora de Sevilla, i són més grans i de risc, així que potser no podrem veure'ns en aquestes dates. Si s'ha de fer per videoconferència, ho farem. Prefereixo fer-ho així i que l'any vinent puguem celebrar-ho», ha sentenciat la doctora.

Informa't més sobre el coronavirus:

- 4 símptomes poc coneguts del coronavirus, com el canvi de veu

- 18 de desembre, nova data clau per a Espanya en la segona onada de coronavirus

- Guia coronavirus: 12 pautes per a protegir-te i actuar davant un contagi