Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Personal sanitari pren mostres a un treballador del polígon de Sant Quirze del Vallès per fer un test d'antígen

«No ens enganyem, la vida ja no tornarà a la normalitat que teníem»

Ian Lipkin, descobridor de més de 1.500 patògens, avisa que el coronavirus perdurarà en el temps

Personal sanitari pren mostres a un treballador del polígon de Sant Quirze del Vallès per fer un test d'antígen
L'epidemiòleg Ian Lipkin considera que «la vida no tornarà a la normalitat que teníem abans» | ACN

Ian Lipkin, metge i epidemiòleg nord-americà, és un dels descobridors de virus més prestigiosos del món. Al llarg de la seva carrera professional, Lipkin ha aconseguit identificar fins a 1.500 virus, com ara el del Nil Occidental, un virus d'origen africà que va arribar a Amèrica a través del tràfic il·legal d'animals.

L'epidemiòleg, nascut a Chicago, dirigeix el Centre d'Infecció i Immunitat de la Universitat de Columbia i des de gener de 2020 treballa amb la Xina en la investigació del SARS-CoV-2 amb l'objectiu d'elaborar tests de qualitat per detectar el virus. Lipkin, en una entrevista a 'El País', avisa a la població mundial que, encara que tinguem la vacuna, el coronavirus seguirà entre nosaltres durant molt temps. 

«Viurem tota la vida amb el coronavirus»

Lipkin ha estat qüestionat per la data en què acabarà la pandèmia, l'epidemiòleg afirma que «viurem tota la vida amb el coronavirus. No desapareixerà. Caldrà vacunar els nadons per sempre i probablement haurem de donar dosis addicionals a les persones ja vacunades. Serà un problema recurrent. No crec que la vida torni a ser del tot normal», adverteix.

Ian Lipkin assegura que quan comenci la vacunació massiva, «els nivells d'infecció baixaran dràsticament. Aquestes vacunes, més la immunitat associada a la infecció real faran que a partir del 2022 disminueixin les xifres de morts», afegeix, però assegura que «hi ha molts animals per tot el món que es convertiran en portador del virus», de manera que el virus continuarà entre nosaltres molt de temps.

Lipkin afirma que és vital que «entre el 60% i el 80% de la població sigui immune»

Tot i que l'epidemiòleg no és gens positiu amb el panorama actual, Lipkin sí que és optimista en relació amb les dades que Pfizer i Moderna han presentat sobre les seves vacunes. «Estic segur que aquestes vacunes també reduiran la quantitat de virus que genera una persona infectada i també el temps que una persona emet virus contagiosos», confessa, però també mostra la seva preocupació per la distribució de la vacuna en els països pobres. «Serà un gran repte. En aquestes zones necessitem vacunes que no necessitin fred», assenyala.

En relació amb la tornada a la normalitat, Lipkin no ho veu gens clar: «No crec que tornem a la normalitat que teníem abans de la pandèmia, de la mateixa manera que no vam tornar a la normalitat després de l'11-S». Lipkin manifesta que per arribar a la normalitat, és vital que «entre el 60% i el 80% de la població mundial sigui immune».

Ian Lipkin no confia en el medicament 'remdesivir' perquè «no redueix la mortalitat»

Sobre els tractaments, l'epidemiòleg no confia en el remdesivir, el primer fàrmac antiviral que han aprovat per tractar la Covid-19. «Redueix els dies d'hospitalització, però no redueix la mortalitat. No és un bon fàrmac, però la gent el prendrà perquè ha estat aprovat. És possible que només funcioni en les etapes inicials de la malaltia, una vegada que el virus s'ha expandit per tot el cos és massa tard», explica.

Parlant de la Xina, Lipkin pensa que s'ha aturat l'avanç del virus: «A la Xina, si el Govern decideix fer alguna cosa, es fa. No és com a Espanya o els Estats Units, on pot haver-hi debat sobre els confinaments. Allà tothom obeeix. En Salut Pública la política a la Xina és molt més consistent. En comparació, la Unió Europea i els Estats Units haurien de tenir polítiques més consistents», sentència.

Informa't més sobre el coronavirus:

- 4 símptomes poc coneguts del coronavirus, com el canvi de veu

- Guia coronavirus: 12 pautes per a protegir-te i actuar davant un contagi

- 18 de desembre, nova data clau per a Espanya en la segona onada de coronavirus