En aquest any que marxa alguns catalans han estat protagonistes per diversos motius. Hi ha qui ha despuntat i obtingut importants èxits com alguns cantants i d'altres que han destacat en el món dels esports. Perquè no canviïs d'any sense que t'hagis perdut els noms més importants, aquí et deixem una llista amb els personatges catalans del 2018.
Rosalía, la de Sant Esteve Sesrovires que triomfa a tot el món
Aquest ha estat, sens dubte, l’any de la cantant catalana Rosalía. Ha sorprès a tots per guanyar dos Premis Grammy Llatins 2018 per la cançó «Malamente», com a millor cançó alternativa i millor fusió/interpretació. De 25 anys, i nascuda a Sant Esteve Sesrovires, la cantant de flamenc va sortir mal parada del programa 'Tú sí que vales' quan s’hi va presentar fa anys.
Rosalía sempre ha intentat evitar pronunciar-se sobre temes polítics, però en una entrevista al diari 'El Mundo' va deixar clar que se sentia orgullosa d'haver nascut a Catalunya, però va evitar pronunciar-se sobre la independència. «Jo soc catalana i al mateix temps quan vaig al sud em sento d'allà. Em preocupa tot el que passa al meu voltant, i la política és una part més, però alhora sento que ser músic és molt exigent. Em requereix moltes hores, i crec que per emetre una opinió sobre un tema tan delicat m'agradaria tenir més coneixement», va assegurar.
L’any d’Aitana, d’'Operación Triunfo'
Encara no ha aconseguit l'èxit de Rosalía, però tot arribarà. Des que va sortir de l'acadèmia d''OT', Aitana Ocaña no ha parat, i és la 'triunfita' que més ha sabut rendibilitzar, fins ara, el seu pas pel programa de 2017.
Ha llançat diversos singles i també ha estat notícia per viure una història d’amor amb el seu company a 'Operación Triunfo', Luis Cepeda, del qual s'ha separat recentment. Està imparable i ara promociona orgullosa 'Trailer', el seu àlbum debut que ja és disc d'or a Espanya.
- Més notícies relacionades: Els 10 plats típics de Nadal a Catalunya
Álvaro Soler amb «La cintura», cançó de l’estiu
Nascut a Barcelona, Álvaro Soler és el noi que enlluerna a mares i nenes per igual. Les seves cançons per ballar el fan estar al top de singles més escoltats, i aquest 2018 ha estat cançó de l'estiu amb «La cintura». Fins i tot ha cantat el seu èxit «El mismo sol» en català pel disc de La Marató. El català triomfa arreu del món amb aquest mateix tema o d'altres, com «Sofía».
Laura Rosel i el periodisme per a tothom
Després de presentar el programa '8aldia' de 8TV juntament amb Jordi Armenteras, en substitució de Josep Cuní, Laura Rosel va començar una nova aventura a TV3, amb 'Preguntes freqüents FAQS'. Té un estil personal, una forma de fer les coses que fa que ara sigui una de les comunicadores més versàtils de la televisió catalana i, per això, aquest any ha rebut el Premi a la Millor Conducció de Programa, per 'Preguntes freqüents', atorgat pel festival Zoom.
Alhora, la seva popularitat ens ha permès conèixer més detalls sobre la seva vida privada, un espai que sempre ha intentat mantenir allunyat de la seva faceta pública. Entre altres, hem sabut que la passió pel periodisme li ve de lluny,però que també està enamorada de la música i de les seves dues filles.
Manuel Valls, ara aspirant a l'alcaldia de Barcelona
Nascut a Barcelona, Manuel Valls va ser primer ministre de França entre 2014 i 2016, com a membre del Partit Socialista francès. El seu avi, Magí Valls, va crear la Banca Ponsà i Valls, i va ser alhora escriptor, formant part del moviment intel·lectual catalanista del començament del segle XX.
Des de fa un temps el veiem molt per aquí, perquè s'ha convertit en aspirant a l'alcaldia de Barcelona, al capdavant d'una candidatura per a les eleccions municipals de 2019 que es diu Barcelona Capital d'Europa. Manuel Valls deixa clar que és un candidat independent, però també busca el suport d'altres partits, com Ciutadans (C's), amb qui semblava que anava a fer unió des que es va instal·lar a la capital catalana. Es defineix com un polític d'esquerres, i ja ha dimitit com a diputat de l'Assemblea Nacional Francesa per centrar-se a ser el proper alcalde de Barcelona.
Claudia Pina, el futbol femení també existeix
Hi ha vida més enllà de Messi i Ronaldo. Aquest desembre la selecció de futbol femení sub-17 es va coronar campiona del món en aquesta categoria. I una jugadora domina per haver marcat els dos gols que li van donar la victòria.
És Claudia Pina, de Montcada i Reixac, que amb 17 anys, ja es posiciona com a jove talent dins el món de l'esport. De Pina sabem que va començar amb futbol sala i després va passar a la pedrera de l'Espanyol. Seguidament va anar al Barça a l'equip Infantil-Aleví, i després va debutar amb el primer equip en competició oficial.
La youtuber Leopolda Olda
Els 'youtubers' catalans comencen a despuntar. En aquest cas, Leopolda Olda, de 24 anys, té força seguidors, i en les seves peces barreja humor i situacions quotidianes dels joves en l’actualitat. L'any passat ja va donar-se a conèixer a la seva manera, parlant sobre un tema tan delicat, i per a molts un motiu per avergonyir-se, com és el sexe.