Dinero

Les pujades i baixades de preu pel 2020 a Catalunya

Els trens, els peatges o els serveis bancaris s'encariran

El 2020 començarà, com la majoria d'anys, amb un increment dels preus en molts serveis, tant públics com privats, que se sumen als nous impostos que pot preparar el nou govern central. 

La situació podria quedar compensada per molta població si finalment s'aproven les pujades de les pensions, l'SMI i el salari dels funcionaris que es troben congelades a l'espera de formar un nou executiu. PSOE i Podemos esperen apujar un 2% el salari dels treballadors públics, revalorar un 0,9% les pensions (un 3% les mínimes), i fixar un nou salari mínim. 

Pugen els trens i els peatges d'autopistes

Els bitllets de tren patiran la seva primera pujada en els darrers anys.  L'AVE i els Llarga Distància s'encariran un 1,10%, i el bitllet senzill dels Avant un 1,2%.

També s'incrementen les tarifes en els serveis de  Rodalies i de tren regionals de Mitja Distància. Concretament, s'haurà de  pagar un 1% més  per cada viatge. 

Pel que fa a les autopistes, el govern espanyol apujarà un 0,84% el preu mitjà dels peatges de la xarxa estatal de carreteres, inclosos els trams de l'AP-7 i AP-2 que passen per Catalunya. No s'aplicarà a aquelles que van ser rescatades ni als trams que queden alliberats l'1 de gener

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència ha confirmat que les taxes aeroportuàries d'Aena baixaran un 1,4% a partir de març. Es recull dins la rebaixa de l'11% prevista pel Document de Regulació Aeroportuària en el període 2017-2021, i que garanteix que no es podran apujar fins al 2025 i se suma a la del 12% realitzada el 2019. 

Serveis bancaris

Diversos bancs han confirmat que enduriran les condicions pels clients que obrin un compte bancari gratuït,  que es traduirà en un augment de les comissions. 

Santander començarà a cobrar pel seu compte '1,2,3'  i nou euros mensuals per aquells que tinguin el compte 'Día a Día'.  Les comissions de manteniment de BBVA passaran de 60 a 100 euros  l'any, si no es domicilien cinc rebuts i es fa un ingrés mensual de 600 euros. Sabadell o Bankia també han eliminat el seu programa d'exempció de comissions. 

Pel que fa a l'Euribor, es va situar al desembre en el -0,266% i els economistes preveuen que continuï en números vermells. Això es tradueix pel consumidor en unes hipoteques de tipus variables a nivells molt baixos.

Telefonia

Les principals operadores de telecomunicacions no han anunciat cap pujada pels seus serveis, tal com sí van fer el 2019. Així, els usuaris de Telefònica, Vodafone, Orange i MásMóvil mantindran els seus preus  durant el 2020, a l'espera que es puguin anunciar canvis.

Gas i energia

Pel que fa a la factura de la llum, la part regulada (el 41% de la mateixa) i la part relativa a l'IVA i l'impost de l'Electricitat (un 25%) es mantindran congelades. Els consumidors pagaran més segons el comportament del mercat majorista el conegut com 'pool'. 

Una previsible  baixada d'un 5,6% en el transport i distribució de l'electricitat podria reduir el preu de la part variable de la llum. Tot a l'espera que s'apliqui el nou sistema fraccionat per hores, .

S'espera que la Tarifa d'Últim Recurs de gas natural baixi una mitjana d'un 4% a partir de l'1 de gener respecte al darrer trimestre. Pel preu del butà, situat en 12,74 euros, s'haurà d'esperar a mitjans de mes. 

Nous impostos i habitatge

Després de la nova fiscalitat anunciada pel Govern, es preveu que des de Madrid s'aprovi un augment de l'IRPF a les rendes altes, la fixació d'una quota mínima del 15% a l'Impost de Societat i una pujada d'un 1% al Patrimoni en fortunes superiors a 10 milions d'euros. 

El nou executiu de Sánchez també recuperarà noves mesures fiscals com la rebaixa del 10 al 4% d'IVA als productes d'higiene femenina i d'un 21% a un 10 als serveis veterinaris. S'esperen també nous impostos als serveis digitals ('Taxa Google'), que s'haurà de veure com afecta els usuaris. Es crearà també un impost a les transaccions financeres, la coneguda 'Taxa Tobin', a més d'impostos «verds» com el del gasoil.

Els principals indicadors i experts preveuen increments en el preu de compra i lloguer d'habitatges. Dels primers, Fotocasa. Moody's i Servihabitat calculen  pujades d'un 3, un 5,5 o un 4,8%. L'augment en els lloguers podria situar-se entre un 4 i un 6 %. 

Finalment, s'ha aprovat una actualització dels coeficients dels valors cadastrals a 1.092 municipis, que podria suposar  pujades o baixades de l'IBI d'un 3% de mitjana. En tot cas, mai s'apujarien més d'un 5%.

També et pot interessar...