Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'una manifestació independentista contra la sentència del procés

El CIS revela la gran preocupació dels espanyols

La independència de Catalunya puja del 13è al 4t lloc en la llista de mals de cap dels ciutadans

Imatge d'una manifestació independentista contra la sentència del procés
La independència de Catalunya puja del 13è al 4t lloc en la llista de mals de cap dels ciutadans| cedida

La independència de Catalunya és una de les grans preocupacions dels espanyols. El CIS d'aquest dijous la situa en el quart lloc a la llista de mal de caps dels ciutadans, per darrere de l'atur, la política i problemes de caràcter econòmic. I a més, s'hi ha posicionat en molt poc temps, tenint en compte que el passat setembre el procés català era la 13a preocupació al país. 

Donat el poc temps que ha passat des dels últims comicis, el CIS no mostra aquesta vegada intenció de vot. Sí ho feia en l'última macroenquesta, que no va estar precisament encertada en les previsions prèvies a les eleccions del 10-N: no va acabar d'afinar en la victòria del PSOE però, sobretot, no deixava entreveure la magnitud de grans sorpreses com la monumental gran caiguda de Ciutadans i l'auge de VOX.

El Centre d'Investigacions Sociològiques ha publicat aquest dijous el baròmetre d'aquest mes de novembre, matí en què precisament s'han reprès les negociacions entre PSOE i ERC de cara a la investidura de Pedro Sánchez. Després de la formalització de l'acord per un govern de coalició dels socialistes amb Unides Podem, el PSOE necessita l'abstenció dels independentistes.

Negociacions, entre l'esperança i la desconfiança

Socialistes i republicans han coincidit en transmetre que hi ha predisposició per entendre's i arribar a un acord per desbloquejar la investidura de Sánchez, prevista pel desembre, amb la condició d'un diàleg a posteriori entre governs per solucionar el conflicte català. De l'acceptació o no de les condicions que imposa ERC al president en funcions depèn que es pugui formar govern.  L'estratègia negociadora dels d'Esquerra és menys exigent que les peticions de JxCat a Sánchez. Amb tot,  Quim Torra continua esperant que el socialista despengi el telèfon  quan li truca.

El cert és que hi ha desconfiança per les dues bandes.  El PSOE considera els republicans «imprevisibles» per estar «dividits» entre els qui volen facilitar la investidura i els qui continuen convençuts que cal confrontar-se amb l'Estat. I ERC, per la seva banda, ERC no confia del tot en la paraula de Sánchez, al·legant que no seria la primera vegada que incomplissin promeses amb Catalunya.

També et pot interessar...