Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Els experts adverteixen de la urgència de la vacunació per evitar que les persones més vulnerables arribin als hospitals.

La lluita contra la Covid-19 i un tiroteig de pel·lícula, protagonistes del 2021 a l'àrea metropolitana

La regió de Tarragona viu un any pendent dels indicadors de la pandèmia, amb especial afectació al turisme. També ha estat un any de projectes ambiciosos com el Moll de Balears

Any agitat en l'actualitat de l'àrea metropolitana de Tarragona. La Covid-19, ja sense la virulència de 2020, ha continuat marcant el dia a dia dels ciutadans tarragonins. Ha estat l'any de les vacunacions massives, primer als centres de Tarragona, Cambrils o Valls. 

Però també hem viscut un degoteig constant d'indicadors desfavorables que mostraven que la Covid-19 no acaba de fer net. Precisament, 2021 s'acaba amb una nova onada i màxim risc de contagi per causa de la variant òmicron.

La situació sanitària ha sobrevolat qualsevol altra circumstància social, econòmica o política, i s'ha acarnissat especialment amb els sectors turístics, de la restauració i de l'oci nocturn, amb gran pes en l'economia tarragonina.

Ara bé, també ha estat un any de notícies espectaculars, com la inauguració del nou Moll de Balears al Port de Tarragona o el tiroteig i la persecució que va començar a la ciutat de Tarragona i es va acabar en un mas abandonat de Riudoms.

Un any d'infraestructures que se'n van i altres que (potser) venen

Si una notícia ha estat impactant de 2021, ha estat la supressió definitiva dels peatges de l'AP-7. Un canvi radical de la mobilitat per carretera provocada per la fi de la concessió i la no renovació per part de l'Estat.

Després de més de cinquanta anys, hem vist desaparèixer de la via pública els peatges de Torredembarra, Tarragona, Reus o Salou. Encara que es preveu que s'implanti una nova modalitat per sufragar el manteniment de les autopistes, l'enderroc de les garites de pagament s'ha considerat per part de les organitzacions que en demanaven la gratuïtat com un èxit absolut.

Part d'un peatge en desmantellament.
El desmantellament dels peatges a Tarragona ja s'ha iniciat. | TarragonaDigital

Però no tot han estat bones notícies en el camp de les infraestructures. La polèmica sobre el tercer fil ferroviari i el corredor mediterrani s'ha avivat durant 2021, fins al punt que alcaldes de la Costa Daurada van haver de fer un front comú oposant-se al pas dels trens de mercaderies per dins dels nuclis urbans.

La demanda d'un traçat alternatiu es troba ara a les dependències madrilenyes de Foment, i el 2022 ens dirà si hi ha cap opció que prosperi. El que sembla que sí que podria, finalment, prosperar, és el tramvia que ha d'unir els nuclis principals de la regió.

Finalment, tot i que en estat embrionari, també ha estat l'any de l'aposta de la regió de Tarragona per l'Hidrogen Verd. Un programa impulsat per la Generalitat i la URV on tots els agents socials i econòmics s'hi han trobat còmodes. L'objectiu ara, és absorbir fons comunitaris Next Generation per dur-lo a terme.

El Port de Tarragona, liderant la inversió regional

Durant tot l'any que deixem enrere, el Port de Tarragona ha continuat centrant bona part de l'actualitat regional. L'actuació al terme de Vila-seca, que té la perspectiva d'ampliar les instal·lacions del Port cap a ponent, n'és un bon exemple.

Unes millores que també s'han deixat veure en el terreny cultural i divulgatiu. És el cas de la inauguració del nou Museu del Port de Tarragona, que va obrir portes al juliol i va aconseguir atraure 2.500 visitants el primer mes.

Però la inauguració estel·lar de l'autoritat portuària tarragonina aquest 2021 va ser sens dubte el nou Moll de Balears, la pedra angular del mandat de Josep Maria Cruset i una infraestructura que permet multiplicar el nombre de creueristes que a partir d'ara poden desembarcar a la ciutat de Tarragona.

Descoberta d'una placa en una inauguració al Port de Tarragona.
Les obres del nou Moll de Balears han tingut una durada de 18 mesos. | TarragonaDigital

La remodelació s'ha fet en un temps rècord de divuit mesos i es va presentar en societat el passat mes d'octubre, com el gran esdeveniment regional tarragoní de 2021.

La pandèmia no ha passat de llarg

Les primeres vacunes van arribar a Tarragona el mes de febrer. Van ser les d'AstraZeneca i van ser administrades, en un primer moment, al personal essencial com ara sanitaris i cossos de seguretat.

La vacunació es va estendre a tota la població a partir de la primavera, i es van establir uns primers centres d'atenció massiva a Tarragona, Valls i Cambrils, per acabar estenent-se a tota la regió. El Palau d'Esports de Campclar, va esdevenir el punt de vacunació central del Camp de Tarragona.

Tot i això, 2021 s'acaba amb tots els indicadors disparats, la incertesa de com es propagarà la variant òmicron i un repunt important dels ingressos hospitalaris.

Una Costa Daurada gairebé en calma

Certa tranquil·litat als municipis de la Costa Daurada, que van veure com la temporada turística d'estiu remuntava una mica els fatídics pronòstics del gremi. La vacunació massiva va propiciar la tornada d'alguns dels visitants europeus habituals i els carrers i els passejos costaners han vist plens que no es veien des d'abans de la pandèmia.

Altra cosa ha estat en l'àmbit polític, on es va viure un inesperat canvi d'alcaldia a Cambrils. Oliver Klein va fer prosperar una moció de censura contra Camí Mendoza i, des del mes de setembre, és el nou posseïdor de la vara d'alcalde de la ciutat. Tota l'oposició va fer costat a Klein i l'antic govern d'ERC i Junts va passar a l'altra banda del consistori, enmig de greus acusacions cap a l'exsoci.

Pacte de govern de Lluís Abella, Camí Mendoza i Oliver Klein
Lluís Abella de Junts, l'alcaldessa fins ara Camí Mendoza i el que serà nou alcalde de Cambrils Oliver Klein. | Ajuntament de Cambrils

A Vila-seca i Salou, és destacable un altre projecte que es manté viu, malgrat el greu revés judicial que va rebre, com és la construcció de Hard Rock. Un projecte que tanmateix encara no té calendari i que continua envoltat de polèmica, com el pagament de la Generalitat a CaixaBank d'una part dels terrenys tot i la paralització.

Una crònica de successos ben nodrida

Entre els fets més destacats de 2021 a l'àrea metropolitana de Tarragona, no podem obviar un any amb una actualitat judicial i de successos considerable.

El mes de maig vam conèixer la sentència del judici dels atemptats del 17-A del 2017, que van provocar reaccions a les poblacions afectades d'Alcanar i Cambrils, que s'havien personat com a acusació particular dels terroristes. La sentència va anar en la línia del que demanaven els ajuntaments, tot i que en algun cas es va considerar que no s'havien esclarit prou alguns punts referents a l'imam de Ripoll.

Imatge d'un home armat mostrant les armes.
Marin és l'autor del tiroteig a Tarragona. | Cedida

Una l'altra polèmica judicial que va esclatar al setembre es referia al tràfic de drogues. Després de dos anys d'activitat inusualment alta, amb multitud de desmantellaments de plantacions de marihuana en tota la regió, l'Audiència Provincial va comunicar la seva preocupació. Segons l'alt tribunal tarragoní, el Camp de Tarragona és un dels principals focus de conreu de cànnabis a Europa i va associat amb la implantació de fortes estructures de crim organitzat.

Però el gran succés tarragoní de 2021 va arribar al final de l'any. El catorze de desembre, un extreballador de la seguretat privada va emprendre un tiroteig al centre de la ciutat de Tarragona, amb el resultat de tres ferits greus. L'home, romanès i veí d'Alcover, va fugar-se per les carreteres del Camp en una persecució espectacular, fins que els Mossos d'Esquadra el van poder reduir en un mas abandonat de Riudoms on s'havia refugiat.

Una notícia que va tenir tot un matí en tensió la ciutadania i que ha acabat resultant el fet més destacat de tot l'any 2021 a la regió.