Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb una dona col·locant menjar a la nevera i un cercle amb un tick verd

L'aliment de color verd que té més proteïnes que la carn i hauries de tastar

Encara que pensem que la carn és un dels aliments amb més proteïnes, la realitat és que hi ha opcions vegetals molt interessants

Quan pensem en aliments rics en proteïnes, el primer que ens ve a la ment són la carn, el peix, els ous o els lactis. Tot i això, hi ha altres aliments d'origen vegetal que també ens poden aportar una bona quantitat d'aquest nutrient essencial per a l'organisme. Un és un aliment poc consumit, però molt popular en dietes d'aprimament.

L'espirulina és un tipus d'alga microscòpica que creix en aigües dolces o salobres. Té un color verd blavós a causa de la presència de clorofil·la i ficocianina, dos pigments que li donen propietats antioxidants i antiinflamatòries.

Es consumeix des de fa segles per algunes cultures, com els asteques o els africans, i avui dia s'ha popularitzat com un superaliment pels múltiples beneficis per a la salut.

Què té especialment l'espirulina?

La veritat és que és un dels aliments més complets i nutritius que existeixen. Conté tots els aminoàcids essencials, cosa que significa que és una font de proteïna completa i d'alta qualitat. De fet, té més proteïnes que la carn: 100 grams d'espirulina contenen uns 60 grams de proteïnes.

En canvi, 100 grams de carn contenen uns 20 grams de proteïnes. A més, té menys greixos saturats i més àcids grassos omega 3, que són beneficiosos per al cor i per al cervell.

Muntatge amb un paisatge marí amb algues i un cercle amb l'alga espirulina en pols
L'espirulina és una alga que s'obté del mar i és molt popular en dietes | Getty Images

Però, això no és tot. També és rica en vitamines, minerals, antioxidants i altres compostos bioactius que li confereixen propietats saludables. Per exemple, conté vitamina A, B, C, E i K, ferro, calci, magnesi, zinc, seleni i iode.

També conté ficocianina, un pigment que li dona el color blavós i que té efectes antiinflamatoris, immunomoduladors i anticancerígens. Així mateix, conté clorofil·la, un pigment que li dona el color verd i que té efectes desintoxicants, alcalinitzants i antibacterians.

Quins beneficis té l'espirulina per a la salut?

Doncs molts i variats. Per exemple, millora el rendiment físic i mental, aportant energia, oxigen i nutrients a les cèl·lules, cosa que afavoreix el funcionament dels músculs i el cervell. A més, ajuda a prevenir la fatiga, estrès i depressió.

Estimula la producció d'anticossos i cèl·lules defensives, cosa que augmenta la resistència a les infeccions i les malalties. També té efectes antivirals, antibacterians i antifúngics.

Redueix els nivells de colesterol dolent (LDL) i augmenta els de colesterol bo (HDL), cosa que prevé les malalties cardiovasculars. També ajuda a controlar els nivells de sucre a la sang, cosa que beneficia les persones amb diabetis o prediabetis.

Muntatge d'un metge apuntant i un polze cap amunt
Es tracta d'una opció amb grans beneficis per a la salut | Getty Images, Billion Photos

Afavoreix l'eliminació de toxines i metalls pesants de l'organisme, cosa que alleuja la càrrega de treball del fetge i els ronyons. També prevé el dany hepàtic causat per l'alcohol o alguns medicaments.

Nodreix i hidrata la pell i els cabells des de dins, cosa que millora el seu aspecte i salut. També preveu l'envelliment prematur, les arrugues, l'acne i la caiguda dels cabells.

Com es consumeix?

La forma més comuna és en pols o en comprimits, que es poden afegir a batuts, sucs, iogurts o amanides. També es pot trobar en forma de càpsules, perles o barretes energètiques. La dosi recomanada és de 3 a 5 grams al dia, tot i que es pot augmentar o disminuir segons les necessitats de cada persona.

Això sí, cal tenir en compte que l'espirulina té un sabor intens i una mica amarg que pot no agradar a tothom. Per això, es recomana combinar-la amb altres aliments dolços o àcids que la dissimulin.

Com veiem, ens trobem davant d'un meravellós aliment de color verd que t'aportarà molts beneficis per a la teva salut i benestar. A més, és una manera de consumir proteïnes vegetals, que són més sostenibles i respectuoses amb el medi ambient que les animals. A què esperes per incloure-la a la teva dieta?