Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotomuntatge de Fernando Andrés Sabag Montiel i Cristina Fernández de Kirchner

Andrés, el jove que ha intentat matar la vicepresidenta d'Argentina: «cinc bales»

El país està consternat després de l'atemptat polític més greu de la nova democràcia

Només un miracle ha deslliurat de la mort la vicepresidenta de l'Argentina, Cristina Fernández de Kirchner. Aquesta nit ha estat objecte d'un atemptat quan un noi se li ha acostat i l'ha disparat a la cara. Afortunadament, el revòlver es va encasquetar i no va aconseguir la seva comesa.

Els fets van quedar registrats en unes imatges que posen els pèls de punta. La històrica política argentina era al carrer envoltada de manifestants que li donaven el seu suport. Kirchner es troba en ple procés judicial per presumpta malversació de fons públics.

L'agressor va ser detingut i identificat com a Fernando Andrés Sabag Montiel, un brasiler establert a Argentina des de fa anys. La vicepresidenta ha rebut mostres de suport des de tots els àmbits les últimes hores. És l'atemptat polític més greu des de la recuperació de la democràcia al país.

Amb antecedents i tatuatges nazis

L'autor de l'atemptat és Fernando Andrés Sabag Montiel, brasiler de 35 anys i resident a l'Argentina des del 1993. Es tracta d'un home amb antecedents penals i que porta tatuatges amb simbologia nazi. Ja va ser processat el 17 de març del 2021 per portar una arma no convencional.

Foto de Fernando Andrés Sabag Montiel
Andrés, detingut com a autor de l'atemptat | Xarxes Socials

En aquella ocasió va ser sorprès amb un ganivet de grans dimensions, que segons va al·legar portava per a la defensa personal. Al seu compte d'Instagram, seguit per 853 persones, es defineix com a «cristià». Fa poc el van entrevistar al carrer i va mostrar la seva oposició al Govern.

«Vaig sortir a Crónica TV criticant el Govern i a sobre els periodistes em felicitaven dient que sé de política». Així s'expressava en una publicació al compte d'Instagram, el 29 de juliol passat. Els seus comptes d'Instagram i Facebook van ser eliminats divendres de matinada.

Un revòlver amb cinc bales

El detingut com a presumpte autor de l'atemptat contra Cristina Fernández de Kirchner apareix a les seves xarxes socials posant davant del mirall. En una deixa veure un sol negre al colze esquerre. Es tracta d'un símbol nazi conegut com a schwarze sonne i representa la força de la raça ària.

La policia argentina ha confirmat la detenció i la confiscació d'un revòlver Bersi del calibre 22. Les autoritats han confirmat també que el revòlver estava carregat amb cinc bales. Si l'atemptat no va culminar amb èxit va ser per pur miracle, ja que la pistola es va encasquetar.

Després de conèixer-se la identitat de l'agressor, diversos detractors de Cristina Kirchner van crear un grup de fans amb el seu nom. Tot i això, han estat molts més els que han repudiat l'atemptat i han denunciat aquest grup. La vicepresidenta argentina ha rebut nombroses mostres de suport.

Així va ser l'atemptat frustrat

L'atac contra Cristina Kirchner va tenir lloc ahir a la nit, quan s'acostava al seu domicili després d'una sessió al senat. Als voltants de casa seva l'esperaven desenes de fans que li donen suport per la causa judicial oberta. Entre ells s'amagava l'agressor armat amb una pistola.

Foto de Cristina Fernández de Kirchner amb una arma a la cara
L'autor va apuntar a Cristina de Kirchner a la cara | ESPAÑA Diario

El jove es va acostar a la vicepresidenta i la va encanonar amb el revòlver a pocs centímetres de la cara. A les imatges s'aprecia com intenta disparar, però l'arma s'encasqueta. Els serveis de seguretat van procedir immediatament a capturar-lo, i l'agressor ja es troba en mans de la policia.

La vicepresidenta d'Argentina es troba en perfecte estat, encara que commocionada després del que va passar. El Govern ha anunciat la cancel·lació de l'acte que havia de presidir Cristina aquest dissabte. Mentrestant, s'estan revisant els protocols de seguretat per saber què va fallar al dispositiu.

Creix l'odi i la inseguretat

«L'intent d'assassinat a la vicepresidenta de l'Argentina mereix el repudi i la condemna de tots. El camí sempre serà el debat d'idees i el diàleg, mai les armes ni la violència», va transmetre el president de Xile, Gabriel Boric. Nombroses mostres de suport s'han succeït aquestes darreres hores.

Com la del president d'Espanya, Pedro Sánchez, que ha condemnat l'atac i ha enviat l'afecte i la solidaritat a Kirchner. Molts mandataris han atribuït l'atemptat al discurs de l'odi. L'atac s'emmarca en un augment global de l'odi i de la inseguretat.

La comunitat brasilera a Argentina també ha repudiat l'atac i ha mostrat la solidaritat a la vicepresidenta. En aquest sentit, Lula també ha tingut unes paraules de suport. «La meva solidaritat amb la nostra companya, víctima d'un feixista criminal que no sap respectar la diversitat», ha dit.