Les Cambres de Comerç són aquell ens que la majoria dels ciutadans no sap ben bé què fan però el cert és que engloben milers d'empresaris i que la seva tasca és de gran utilitat per a ells. Si bé en alguns aspectes els falta millorar i adaptar-se als nous temps, ara els electors tenen l'oportunitat de donar un nou rumb a aquests ens amb la celebració de les eleccions a les cambres de comerç, les quals se celebren amb cinc anys de retard.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
El període electoral tot just acaba aquest dimecres 8 de maig amb les votacions presencials i, fins ahir, per primer cop es va posar en marxa el vot electrònic, el qual no ha estat exempt de polèmica, ja que ha hagut de superar dues impugnacions. La tensió ha estat ben present sobretot a la Cambra de Comerç de Barcelona, on la funció de 'lobby' per part dels dirigents pren més pes.
En tot cas, l'objectiu comú ha estat el d'augmentar la participació, i és que a tot Catalunya poden votar un total de 680.000 empreses i autònoms però en els darrers comicis només ho va fer un 1,8% del cens. Ara ja no hi ha marxa enrere i els plenaris de les quatre cambres de comerç de l'àrea metropolitana de Tarragona exhibiran en alguns casos noves cares, això sí, en cap d'elles aquestes eleccions tindran cap transcendència perquè o bé no hi ha candidatures o bé només n'hi ha una.
Tarragona, la revalidació de Roigé?
Es tracta d'unes eleccions històricament tranquil·les. Només als anys 90 hi va haver quatre candidatures. Les eleccions trien els membres del ple, que està format per una quarantena de persones. La composició del ple està formada de la següent manera: membres elegits de manera directa, per votació; membres triats com a representants de la patronal i membres que provenen de les empreses que fan més aportació econòmica. Del plenari sortirà el president o presidenta de la Cambra de Comerç de Tarragona. La previsió és que torni a ser Laura Roigé però això no se sabrà fins que no es constitueixi el ple i es vegi qui més vol accedir a la presidència.
Roigé estaria en condicions de revalidar la presidència que va assolir l’any 2017, quan es va transformar en la primera presidenta al capdavant de l’ens cameral tarragoní. L’empresària, coneguda per ser fundadora de l’Associació de Dones Empresàries i Emprenedores de les Comarques de Tarragona, ha estat vicepresidenta de la patronal tarragonina Cepta i vicepresidenta del comitè executiu de la patronal Pimec.
Entre els esdeveniments impulsats per Roigé des de l’associació de dones empresàries hi ha la celebració de l’Equal Pay Day, per la igualtat salarial entre homes i dones, i les dones de Baco, una «jornada formativa i informativa dirigida a empresàries, emprenedores i dones vinculades al sector vinícola».
Reus, les eleccions menys emocionants
El període electoral a la Cambra de Comerç de Reus fa més d'un any que es prepara. Ja el mes de març, Jordi Just i Enric Olesti van anunciar que unificaven les seves candidatures. Les havien presentat setmanes enrere com les dues opcions que s'oferien llavors per dirigir l'ens cameral. L'acord només va arribar a l'estiu, quan les desavinences entre els dos equips van acabar provocant el trencament.
Mesos més tard es va acabar certificant que tornaria a haver-hi dues candidatures que es disputarien la gestió de la Cambra de Comerç, la de Jordi Just, que es va presentar a finals d'any, i la d'Àgata Girbes, que va fer la seva primera aparició en societat a principis del 2019. En paral·lel, l'actual president, Isaac Sanromà, havia confirmat que no optaria a la reelecció.
Sanromà fa tretze anys que president l'ens, però ara acaba el que és el seu segon mandat. Va entrar-hi l'any 2006 i va revalidar la presidència l'any 2010. L'any 2014 s'haurien d'haver celebrat unes eleccions que no han arribat fins ara —l'autoritat per convocar-les és de la Generalitat de Catalunya—. Sanromà havia repetit que el millor per a la Cambra tenint en compte la seva situació era que no hi hagués eleccions, i així ha estat. Jordi Just i Àgata Girbes van acabar unificant les seves candidaturestal com va avançar aquest mitjà i van acabar confirmant els protagonistes.
ENTREVISTA | Isaac Sanromà deixa la Cambra de Comerç de Reus «amb una salut de ferro»
A Valls, canvi de cara amb misteri
Marcel·lí Morera i Figuerola deixa la presidència de la Cambra de Oficial de Comerç i Indústria de Valls després d’esgotar el seu mandat, fixat legalment en tres legislatures. Fonts de la Cambra vallenca asseguren que a hores d’ara es treballa, de manera discreta, en una única candidatura presidencial, que s’aprovarà en el ple constitutiu del 24 de maig amb el seu comitè executiu i que podria encapçalar un empresari 'de renom' de la ciutat. D’aquesta manera, a causa de la manca de candidatures, l’ens local evita unes eleccions presidencials que podrien haver estat estratègiques quant al desenvolupament de projectes empresarials i econòmics de la comarca. Morera ha estat l’11è president de la Cambra de Comerç, des de l’any 2002.
Des de la seva constitució, el 29 de novembre de 1908, la Cambra de Comerç s’ha configurat com a Corporació de Dret Públic per a la representació i foment dels interessos generals del comerç, la indústria i els serveis i com a òrgan consultiu de l'Administració Pública. A més de la ciutat de Valls, el seu àmbit d’actuació comprèn les poblacions de l'Albiol, Alcover, Alió, Brafim, Cabra del Camp, Figuerola del Camp, Els Garidells, La Masó, El Milà, Nulles, El Pla de Santa Maria, El Pont d'Armentera, Puigpelat, La Riba, Rodonyà, Vallmoll, Vilabella, Vilallonga del Camp i Vila-rodona.
Plega l'actual president de la Cambra de Comerç de Tortosa
A Tortosa, l'actual president de la Cambra de Comerç, José María Chavarria fa mesos que va anunciar que no repetiria en el càrrec per la qual cosa el nou mandatari de l'ens sortirà previsiblement dels membres de la nova junta directiva de l'ens, que ja està configurada i decidida. La configuració del grup d'empreses, de la patronal i de l'empresariat que forma part de la Junta s'ha tancat per consens i el que queda per decidir ara són les cinc empreses de major aportació voluntària. El nou plenari de la Cambra prendrà possessió a finals del mes de juny com també ho farà el nou president, que, segons fonts de la Cambra de Comerç tortosina, també serà decidit de forma consensuada pels membres de la junta.
Chavarría va ser nomenat president de la Cambra de Comerç de Tortosa el mes de maig de 2015. Llavors n'era vicepresident i va substituir José Luís Mora, president des de l'any 2006, qui va deixar el càrrec per motius personals. En el cas de l'actual president, ha decidit no optar a la reelecció per motius professionals.