El Departament d'Educació ha enviat als centres educatius catalans de primària i secundària l'esborrany del nou currículum de primària i secundària que s'està treballant. El text planteja avaluacions només a final de curs i també el canvi en la nomenclatura d'aquestes avaluacions, eliminant el 'suspens', que passaria a ser 'en procés d'assoliment'.
En aquest sentit, l'esborrany també planteja que a primària, hi hagi una avaluació a final de segon, quart i sisè curs. Mentre que a secundària es faria al final de cada curs. Pel que fa a la nomenclatura de les avaluacions, passarien a ser 'assoliment excel·lent', 'assoliment notable', 'assoliment satisfactori' i 'en procés d'assoliment'.
Sobre la qüestió de les avaluacions, el text matisa que en les actes oficials, per adequar-se al que estableix el Ministeri d'Educació, si és necessari, s'hauran de posar les tradicionals notes 'excel·lent', 'notable', 'bé', 'aprovat' i 'insuficient'. El document encara no és definitiu i ara els centres podran fer-hi les aportacions que creguin oportunes.
Mesures perquè els alumnes adquireixin els aprenentatges «imprescindibles»
L'esborrany del text, consultat per l'ACN, assenyala que l'avaluació ha de ser «global, contínua i formativa». Així mateix, estableix que es tindrà en compte el grau de desenvolupament de les competències clau i el seu progrés en el conjunt dels processos d'aprenentatge.
Pel que fa als alumnes que tinguin el progrés adequat, s'establiran mesures i suports d'atenció educativa amb l'objectiu que el menor adquireixi els aprenentatges «imprescindibles» per continuar el procés educatiu. Si les dificultats persisteixen, caldrà planificar més mesures i suports de diferents graus.
Les qualificacions del quart i sisè de primària i a cada curs d'ESO s'acordaran de forma col·legiada per l'equip docent, sota la coordinació del tutor o tutora del grup. La sessió podrà coincidir amb la del tercer trimestre, que donarà continuïtat a les reunions d'avaluació trimestral.
Tot i que les avaluacions només es faran a finals de determinats cursos, les famílies podran conèixer el desenvolupament educatiu del seu fill gràcies a informes qualitatius escrits, entrevistes individuals, reunions col·lectives i altres mitjans que es considerin oportuns.
Pas de curs automàtic a 1r, 3r i 5è
En finalitzar cada cicle de primària, així com en cada curs de secundària, l'equip docent decidirà el pas de curs o la promoció de l'alumnat. En els cursos de 1r, 3r i 5è de primària, el pas de curs serà automàtic, mentre que la decisió que un alumne repeteixi curs a segon, quart i sisè de primària o als diferents cursos d'ESO serà «excepcional» i per una vegada en cada etapa.
D'altra banda, les proves de competències bàsiques passaran a fer-se a quart de primària i A segon d'ESO i no a sisè i quart d'ESO com es fa actualment. Tot i això, en aquests dos darrers cursos es farà una avaluació a una mostra d'alumnes per conèixer les competències adquirides durant l'etapa educativa.
La qüestió de la llengua
La proposta estableix que el règim lingüístic de l'educació bàsica es regeix per la Llei d'Educació de Catalunya (LEC) i per les disposicions reglamentàries de desplegament. En aquestes s'estableix que la llengua catalana és la llengua de comunicació i vehicular de referència dins dels centres i en la relació amb l'entorn. L'objectiu que es marca Educació és que els alumnes acabin l'etapa obligatòria amb el ple domini del català, el castellà i l'occità a l'Aran.
L'esborrany afegeix, però, que els criteris per l'organització de l'ensenyament i l'aprenentatge de les llengües i per al seu tractament i ús es determinaran, en el marc de l'autonomia de centres, tenint en compte la composició lingüística de l'alumnat i la realitat sociolingüística de l'entorn de cada centre. Alhora, s'afegeix que s'adaptaran les metodologies a cada situació.