Un operari al costat d'un camió cisterna del servei de la neteja viària de Reus

FCC torna a portar als jutjats el contracte de la brossa de Reus

Després que el Tribunal de Contractes Públics desestimés la seva impugnació ara han recorregut al TSJC

Quan semblava que el serial del contracte de la brossa de Reus havia acabat, FCC encara no ha dit l'última paraula. L'empresa que fins ara havia explotat el servei ha recorregut al TSJC. Ha presentat un recurs contenciós administratiu contra la sentència del Tribunal de Contractes que desestimava el seu últim recurs.

El nou recurs de Fomento de Construcciones y Contratas podria arribar a paralitzar de nou la formalització del contracte. Al contenciós que han presentat s'hi demana l'aplicació de mesures cautelars. En concret, que no es pugui formalitzar aquest nou contracte.

Es tracta del servei de recollida de brossa i neteja viària, que FCC havia explotat durant dècades. Després de més de dos anys de pròrroga forçosa, l'Ajuntament el va treure a concurs. Qui va guanyar-lo va ser Valoriza-Romero Polo, però la contractació no s'ha pogut formalitzar.

Durant tot el procés administratiu la plantilla va pressionar en contra de la licitació pública. Carregaven contra el plec de condicions, i veien específicament la proposta de Valoriza com especialment perjudicial, i reclamaven l'anul·lació del contracte. Les pressions no van servir i l'oferta pública va seguir el seu curs.

Quan l'Ajuntament va adjudicar el contracte a Valoriza, i just abans que s'acabés el termini per fer-ho, FCC va anar als jutjats. Va recórrer l'adjudicació al Tribunal Català de Contractes del Sector Públic. Això paralitzava, a la pràctica, l'adjudicació, i FCC ha seguit executant el servei en pròrroga forçosa.

A principis del mes de juny, el Tribunal va resoldre el recurs presentat per FCC. Va desestimar-lo, donant la raó a l'Ajuntament i validant el contracte públic. Des del consistori es va veure com el punt final del serial i es confiava poder formalitzat definitivament el contracte els pròxims mesos.

A principis d'aquest mes de juliol, però, FCC ha recorregut a una instància superior. El ple d'aquest divendres aprovarà, previsiblement, personar-se al nou recurs judicial. A més, l'empresa reclama l'adopció de mesures cautelars que el consistori també vol evitar.

Suposaria tornar a paralitzar la formalització del contracte i, per tant, seguir allargant la pròrroga forçosa. Això endarreriria l'entrada de Valoriza al servei i el canvi efectiu d'empresa adjudicatària.

ACTUALITZACIÓ 12.20 h

El debat sobre el model de la brossa torna al plenari

La participació de l'Ajuntament de Reus en aquest procés judicial l'havia d'aprovar el ple. Una votació que ha guanyat el govern amb el suport del PSC i davant de l'abstenció de la CUP, Cs i el regidor no adscrit Raúl Meléndez. Per part del govern, la regidora d'Hisenda, Mariluz Caballero, ha atacat els grups que no hi han donat suport.

Els ha acusat de pretendre «que l'Ajuntament no es defensi jurídicament». També els ha criticat voler obrir el debat més enllà de la qüestió concreta i estricta que s'hi plantejava. Raúl Meléndez s'ha abstingut «per les circumstàncies que ens han portat fins aquí».

La portaveu de Cs, Débora García, ha explicat per què s'abstindrien. De fet ha mantingut que votar a favor de personar-s'hi era donar per bo un contracte al qual s'han oposat des del primer moment. Ha recordat que el govern s'havia quedat sol defensant tot el procediment, i que la formació taronja ja va votar-hi en contra quan va passar pel ple.

També s'ha abstingut la CUP. La portaveu, Marta Llorens, ha recordat que «no tindrem la nova concessió del servei fins l'any vinent». Ha afirmat que la formació ja va alertar que FCC optaria per tornar a recórrer l'adjudicació. «Se'ns va dir que no, que des del govern estava tot controlat», ha etzibat.

Una actitud que també ha certificat Débora García, que ha recordat que el govern havia descartat que FCC allargués el periple judicial. Pel que fa a Llorens, ha qualificat FCC de «monstre» empresarial per la seva magnitud. De fet ha apuntat que els recursos que ha presentat només persegueixen prorrogar tant com es pugui el contracte que ha perdut.

En cas que l'Ajuntament torni a guanyar l'embat judicial, la CUP subratlla que, a principis del 2022 començarà el cinquè any de pròrroga forçosa de FCC. La gestió de la recollida de brossa i la neteja de la via pública és un dels principals cavalls de batalla de la CUP. Així ho ha tornat a fer evident Llorens, tornant a recordar els litigis i problemes judicials que FCC ha tingut a diferents municipis per presumpte frau en el servei.

Ha insistit, novament, en la necessitat d'internalitzar el servei «perquè l'estudi ja deia que és més econòmic». Pel que fa al PSC, el portaveu Andreu Martín ha plantejat que és comprensible l'actitud de FCC com a «estratègia d'empresa». Ha insistit a recordar que el problema del contracte del servei és que només s'hi presentessin dues empreses. Una situació que implicava, segons el parer dels socialistes, que no s'havia plantejat bé.