Un camió cisterna del servei de neteja viària de Reus amb un operari subjectant-ne la mànega

FCC recorre el contracte de la brossa de Reus i seguirà executant-lo en pròrroga

El contracte es va adjudicar fa un mes a Valoriza, l'única empresa competidora que s'hi havia presentat

Fomento de Construcciones y Contratas ha impugnat l'adjudicació del contracte de neteja viària i recollida de brossa de Reus. L'empresa, que seguirà executant-lo en pròrroga, no va aconseguir renovar la licitació pública, que va guanyar Valoriza. Segons ha informat Canal Reus TV i ha corroborat TarragonaDigital, aquest dilluns s'acabava el termini per presentar-hi un recurs, una opció que FCC ha fet servir tal com ja s'havia apuntat des de diverses fonts coneixedores del sector.

Fonts municipals confirmen que el Tribunal Català de Contractes del Sector Públic els ha informat que s'ha presentat un recurs a l'adjudicació aprovada fa menys d'un mes. El procés queda aturat fins que el Tribunal es pronunciï al respecte i, per part del consistori, encara no s'ha rebut el contingut del recurs.

El que sí que s'ha confirmat és que es tracta d'un «recurs especial en matèria de contractació», que és el que implica que el procediment es vegi aturat fins que es resolgui aquest recurs. Una situació que provocarà que FCC segueixi executant en pròrroga forçosa aquest contracte, que va caducar el 31 de desembre de 2017.

Un contracte públic a trompicons

La nova licitació del servei de recollida de brossa i neteja viària de Reus no ha estat plàcida. Va començar després de dos anys de pròrroga forçosa perquè es va deixar caducar sense que s'hagués licitat ni redactat la nova oferta. Des que va començar el procediment, i fins i tot abans, s'han encadenat les protestes i acusacions creuades entre la plantilla, el govern municipal i l'oposició.

La plantilla ha posat de manifest les mancances del servei actual i la necessitat de licitar el nou contracte, i el govern ha arribat a amenaçar FCC amb sancions si no es dugui a terme el servei. Un nou contracte que, una vegada redactat, han considerat insuficient, i han reclamat que s'anul·lés el concurs i es tornés a redactar un plec de condicions.

Una tesi que, amb més coincidència o menys amb els arguments de la plantilla, també ha defensat l'oposició municipal. De manera força estesa, perquè només dues empreses s'havien presentat a la nova contractació pública, una prova, apunten, que no s'havia fet de manera correcta.