La Piper Seneca de l'Aeroclub de Reus sinistrada al Port de Tarragona

A punt de tancar el cercle: De l'inici de la tragèdia fins al rescat dels cossos i l'avioneta de Reus

El següent pas és esbrinar els motius del sinistre | Marc Francesch i David Garcia, les víctimes de l'incident

El tràgic accident  de l'avioneta de l'Aeroclub de Reus està a punt de tancar el cercle. L'incident aeri que va posar fi a la vida dels pilots Marc Francesch i David Garcia, el passat 3 de novembre, ja té gairebé tots elements després d'aconseguir treure del mar la Piper Seneca i rescatar el cos del David aquest vespre de dimarts, 24 de novembre. Ara l'última peça del puzle és esbrinar els problemes  que va desencadenar l'accident. 

Tens Telegram? Afegeix-te gratis al canal de TarragonaDigital: les millors fotos i vídeos, les últimes hores i ara també pots comentar! CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Una tragèdia amb més de 20 dies de recorregut

Eren les 18.55 hores del 3 de novembre quan el radar va perdre el rastre de la Piper Seneca amb matrícula EC-HCA de l'Aeroclub de Reus. Després d'enlairar-se des d'Eivissa, l'aeronau es dirigia a l'Aeroport de Reus i la tragèdia va succeir quan se sobrevolava la costa del Delta de l'Ebre, a unes 30 milles nàutiques.

Des del primer moment, l'Exèrcit va dirigir l'equip de recerca entre la costa sud i la nord de Tarragona i Castelló, respectivament. Els primers intents, no van tenir gaire fortuna, i no va ser fins al dilluns, 9 de novembre, després de sis dies de recerca a contrarrellotge, quan es van localitzar les restes de l'avioneta a 100 metres de profunditat al Mediterrani, gràcies a l'operatiu realitzat per l'Armada que, amb els seus vaixells i els sonars van proporcionar una imatge d'alta resolució del fons marí i, així, localitzar l'avioneta.

L'11 de novembre, una embarcació de pesca de Catelló va localitzar el cos sense vida d'un home enmig del mar i la Guàrdia Civil se'n va fer càrrec un cop al Port castellonenc. Poques hores després es confirmava que el cadàver corresponia a un dels pilots de la Piper Seneca, el de Marc Francesch i continuava la recerca per trobar a David Garcia, l'altre pilot. 

Els dies avançaven i la Guàrdia Civil, el 13 de novembre, va explicar en una roda de premsa l'operatiu que es desplegaria per recuperar el cos d'en David, on participarien 12 submarinistes des de la base de Sant Carles de la Ràpita i ells mateixos farien la immersió a 113 metres sota l'aigua o bé elevant l'avioneta uns metres per fer possible l'accés.

Més d'una setmana després, aquest 24 de novembre, l'operatiu s'ha donat per finalitzar en aconseguir treure de l'aigua les despulles de David Garcia i l'avioneta sinistrada, després de diversos intents fallits. Finalment, s'ha pogut fer amb l'ajuda del robot submarí ROV Comanche, especialitzats en rescats d'alta complexitat. 

La Piper Seneca de l'Aeroclub de Reus sinistrada al Port de Tarragona
Les restes de la Piper Seneca sinistrada | Cedida

Marc Francesch i David Garcia, record a les víctimes

El tràgic accident ha causat dues víctimes mortals. Marc Francesch i David Garcia, dues persones apassionades del món del pilotatge, que van perdre la vida fent una de les coses que estimaven.

Marc Francesch, de 42 anys, era una cara visible de l'empresariat tarragoní. Tenia el càrrec de vicepresident de l'Associació de Càmping de Tarragona i gerent del conegut Càmping Trillas Platja de Tamarit. A més, també era el president local de JuntsXCat a Torredembarra. En poques hores, membres de Junts, commoguts, enviaven un missatge de condol a les famílies i amics de Francesch. Des de Carles Puigdemont fins a Eusebi Campdepadrós, entre altres membres del partit polític català. 

David Garcia, de 35 anys, pertanyia al cos dels Mossos d'Esquadra, en concret, a la Unitat de Seguretat Ciutadana de la Comissaria de Cambrils. Garcia també estava lligat al món de la política cambrilenca, després de formar part de la candidatura del grup municipal de Junts per Cambrils a les eleccions del passat 2019, els quals van enviar un missatge de condol.