Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Fotomuntatge de dues persones a una taula d'oficina de treball i al capdavant una dona sorpresa

El motiu pel qual milers de treballadors reduiran la seva jornada laboral aquest estiu

L'estiu comporta temperatures elevades que obliguen molts treballadors a ajustar els seus horaris laborals

Amb l'arribada de l'estiu, no només ens trobem amb temperatures més altes i dies més llargs, sinó també amb un canvi significatiu per a molts treballadors a Espanya: la reducció de la jornada laboral a causa de la calor.

Aquesta mesura, que podria semblar un luxe per a alguns, és en realitat una necessitat de salut i seguretat per a d'altres, especialment aquells que desenvolupen la seva feina a l'aire lliure o en ambients sense climatització adequada.

Una dona porta una ampolla d'aigua en un dia assolellat, i al cercle, un mòbil
Molts treballadors a Espanya veuran la seva jornada laboral reduïda aquest estiu | Africa Images, Monkey Business Images

La calor com a factor determinant

El motiu principal pel qual s'implementa aquesta reducció de jornada és, sens dubte, la calor extrema que acompanya l'estiu. Les onades de calor són cada vegada més freqüents i intenses, i poden representar un risc seriós per a la salut dels empleats.

Segons els experts, treballar en condicions d'alta temperatura pot provocar des de molèsties menors com erupcions cutànies i rampes fins a problemes greus com la deshidratació i els cops de calor, que en casos extrems poden ser mortals.

Per prevenir aquests riscos, el Gobierno i les empreses han acordat una sèrie de mesures que inclouen la reducció o fins i tot la suspensió de la jornada laboral quan les temperatures arriben a nivells perillosos. Aquestes mesures s'activen particularment quan l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) emet alertes taronges o vermelles per altes temperatures.

Imatge de fons de diverses persones passejant el 10 d'agost del 2023, a València, amb una dona cobrint-se del sol amb un ventall, i una altra imatge d'un termòmetre al carrer que indica una temperatura de 40 graus
La reducció o suspensió de tasques es farà més efectiva quan hi hagi alertes de l'AEMET | Europa Press

Qui se'n veurà afectat?

La reducció de la jornada laboral per motius de calor no afecta tothom igual. Els sectors més vulnerables són aquells en què els empleats han de treballar a l'aire lliure o en entorns sense prou refrigeració.

Entre els treballadors més afectats hi ha els obrers de la construcció, els quals estan constantment exposats al sol i duen a terme un treball físic intens. També els agricultors, que, com els obrers, treballen a l'aire lliure i la seva activitat física és elevada, i el personal de neteja de carrers, que sovint treballen a les hores més caloroses del dia i en àrees urbanes on la calor s'amplifica.

A més, la feina a l'aire lliure dels jardiners també els exposa a altes temperatures, com els repartidors i els carters. En aquest cas, la mobilitat constant i l'exposició a la calor fan que aquests treballadors siguin especialment vulnerables. D'altra banda, els treballadors de l'hostaleria també es veuran afectats, especialment aquells que han d'atendre terrasses o àrees sense ombra adequada.

Les empreses, ara, hauran de prendre una sèrie de mesures per protegir els empleats durant les onades de calor. A més de la reducció de la jornada laboral, es recomanen altres accions com la redistribució de l'horari de feina per evitar les hores de més calor, la provisió d'equips de protecció adequats (roba lleugera i transpirant) i la instal·lació d'àrees de descans amb ombra i accés a aigua fresca.