Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un agent ARRO dels Mossos i un altre de la Guàrdia Urbana conversen a la plaça de les Cols de Tarragona.

Les patrulles veïnals: una pràctica desaconsellada per combatre la inseguretat als barris

L'Ajuntament de Tarragona està estudiant si aquesta proposta, engegada per l'AV Catedral, és legal | A Reus, tot i l'ultimàtum de l'AV del barri del Carme les patrulles veïnals no s'han dut a terme

Els Mossos d'Esquadra, aquest dimarts a la tarda, després d'investigar l'assalt dels joves a l'edifici de la Part Alta de Tarragona.
Els Mossos d'Esquadra a la Part Alta de Tarragona. | TarragonaDigital

Les patrulles veïnals, que amenacen d'arribar a Reus i Tarragona, són una pràctica «desaconsellada» per les autoritats i, fins i tot, il·legal, però que a poc a poc es va estenent.  Cansats dels episodis d'inseguretat en zones concretes, cada cop són més els veïns que decideixen intentar posar fre a la delinqüència. A la capital de la demarcació, la polèmica AV la Catedral, de la Part Alta, va assegurar que organitzaria rondes nocturnes per «defensar el barri dels delinqüents». L'arribada del dispositiu de seguretat 'Vibio', dels Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana, va aturar aquesta iniciativa, però el president de l'entitat, Jordi Ferré, assegura que «ens estem plantejant de tornar al carrer». 

[predef]tarragona-whats-192[/predef]

Pel que fa a Reus, l'Associació de Veïns l'Harmonia del Carme va assegurar que sortiria «a patrullar amb mànecs de fusta» pels carrers del barri si l'Ajuntament no prenia mesures. Afirmaven que no podien mantenir la situació «d'inseguretat ciutadana» i de «degradació progressiva» de la zona. Poc després, el consistori va presentar un projecte de dinamització comercial per impulsar el barri.

L'Ajuntament de Tarragona estudia si les patrulles veïnals de l'AV la Catedral son legals

Fa algunes setmanes, l'AV la Catedral, entitat polèmica per crear una llista on demanava l'expulsió dels migrants delinqüents, va anunciar que començava una iniciativa de patrulles veïnals. El motiu, l'increment dels delictes al barri: un 22% en un any. De fet, van arribar a sortir al carrer, assegura el president, Jordi Ferré. «Alguns dies érem quatre i altres quinze i quan sortíem els delictes van desaparèixer», defensa. L'Ajuntament de Tarragona, però, ja està estudiant si aquest tipus de patrullatge és legal. Així ho va assegurar el regidor de Seguretat Ciutadana, Manel Castaño, durant la Junta de Seguretat celebrada fa uns dies. 

La mateixa AV Catedral també va proposar fer volar drons al carrer per tal de vigilar els carrers, fet que no es va arribar a produir. L'arribada del Pla Integral de Seguretat de la Part Alta, engegat pels Mossos i la Guàrdia Urbana i anomenat 'Vibio', va frenar completament aquesta polèmica iniciativa. «També les declaracions del regidor ens van obligar a parar», relata Ferré. 

Un agent ARRO dels Mossos i un altre de la Guàrdia Urbana conversen a la plaça de les Cols de Tarragona.
Un agent ARRO dels Mossos i un altre de la Guàrdia Urbana conversen a la plaça de les Cols de Tarragona. | Àngel Ullate

Només tres dies després de presentar el dispositiu 'Vibio', un home va ser apallissat al portal de Sant Antoni. Aquest episodi i altres similars han provocat que l'entitat torni a plantejar-se sortir al carrer. «No tenim seguretat. Si nosaltres no hi som, si els veïns no ho aturem, la delinqüència continua», defensa el president de l'associació. L'informe demanat per l'Ajuntament, però, determinarà si aquesta activitat està dins de la legalitat. 

L'ultimàtum del barri del Carme de Reus i el projecte de dinamització comercial del consistori

El passat dimecres 13 de novembre, l'Associació de Veïns l'Harmonia del Carme va assegurar que començaria a patrullar els carrers del barri a principis de desembre «amb mànecs de fusta» si el govern municipal no prenia mesures.  L'entitat veïnal va fer aquest ultimàtum  afirmant que no podien mantenir la situació «d'inseguretat ciutadana» i de «degradació progressiva» de la zona i assegurant que hi havia «entre trenta i quaranta veïns» disposats a participar de les patrulles.

L'anunci arribava després que es declarés un incendi en un habitatge del carrer Alt del Carme. El president de l'Associació de Veïns l'Harmonia del Carme explicava que al barri «hi ha carrers i cases en estat de degradació continua, en una situació de ruïna progressiva, amb cases que s'ensorren cada any, i aquí no es prenen mesures». Davant d'aquest anunci, des del govern municipal s'apuntava que «el patrullatge l'ha de fer la Guàrdia Urbana, i les patrulles ciutadanes poden generar un problema més gran del que intenten resoldre».

A la dreta, Josep Machado, president veïnal, durant la roda de premsa
A la dreta, Josep Machado, president veïnal, durant la roda de premsa | Jordi Olària Gras

Tan sols un dia després, el dijous 14 de novembre, l'Ajuntament de Reus va presentar un projecte de dinamització comercial per impulsar el barri del Carme de Reus. El consistori va explicar que el projecte va néixer d'un estudi fet durant diverses setmanes per l'Institut Municipal de Formació i Empresa Mas Carandell i que va concloure en què calia  impulsar el barri des dels negocis, però amb una estreta relació amb els actors socials, educatius i culturals de la zona.

Les propostes que es van anunciar van ser des d'impulsar l'associacionisme comercial fins a pintar les pilones del carrer de Sant Llorenç. A més, també es va presentar un mapa comercial de la zona per identificar les necessitats i mancances del barri amb l'objectiu de recuperar la demanda comercial i la capacitat d'atracció de la zona. Per una altra banda, ara fa uns dies l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, es va reunir amb diversos membres de l'Associació de Veïns l'Harmonia del Carme per tal de tractar diverses qüestions del barri.

A hores d'ara, després de la presentació del projecte de dinamització del barri del Carme i les diferents reunions que s'han portat a terme, les patrulles veïnals del barri del Carme de Reus no s'han iniciat.

Imatge de la presentació del projecte de dinamització
Imatge de la presentació del projecte de dinamització | Cedida
 

Els Mossos d'Esquadra no recomanen les patrulles ciutadanes

Davant els anuncis de diverses entitats veïnals de patrullar els barris, fonts dels Mossos d'Esquadra indiquen que «la seguretat pública és competència de la policia» i que en tot cas les patrulles ciutadanes «no són recomanables». Per una altra banda, el cos policial assegura que es podrien considerar fins i tot il·legals «si passegen armats» i que pot ser perillós per les persones «perquè podrien ser atacades pels delinqüents» i no s'assegurarien els drets dels detinguts.

Ara bé, els Mossos d'Esquadra comenten que si el veïnat s'organitza i facilita la informació «sempre serà benvinguda». De fet, assenyala que és «responsabilitat ciutadana alertar dels delictes contra la seguretat que es cometen al carrer».