Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Santi Millán

Santi Millán revela el misteriós «consell» que li van donar a Madrid sobre Catalunya

L’actor i presentador català ha acudit al programa de Gabriel Rufián i ha aprofitat per dir la seva sobre el conflicte català i com es viu la situació a Madrid

Santi Millán
El presentador ha confessat que a Madrid l'han aconsellat «no mullar-se» sobre la situació a Catalunya | G3

El català Santi Millán ha estat l’últim convidat de ‘La fàbrica de Rufián, el programa on el líder d’ERC entrevista famosos i personatges reconeguts. Normalment, realitza preguntes a polítics o periodistes relacionats amb la política, però aquesta vegada ha volgut saber l’opinió del conegut actor, presentador i còmic. Tot i que han tocat diversos temes,  la situació catalana ha estat una de les protagonistes de la conversa durant el programa.

Millán no és nou en el tema català. El presentador de Got Talentha criticat la sentència del procés en el passat, i fins i tot va visitar Raül Romeva a Lledoners. La seva raó és senzilla:  empatia. «Els fills de Raül van al mateix col·legi que els meus. El seu fill petit va a classe amb la meva filla.  Més enllà de la política, l’assumpte personal és devastador. És una qüestió d’empatia. Hi ha moltes coses en què penso com ell, altres que no, però em sembla un home excepcional».

«Entenc que a Madrid pensin així dels catalans»

Sobre aquesta situació que està s’està vivint en els últims mesos, l’actor recomana contrastar informació per poder tenir més perspectiva del conflicte, tot i que allò que llegeixis no sigui el que penses: «Recomano llegir coses que a priori pots no estar d’acord», afirma. Tot i això, confessa que des de fora de Catalunya, la perspectiva és bastant diferent: «És molt difícil perquè quan sóc a Madrid, entenc que la gent pensi així dels catalans perquè la informació que els arriba és com per pensar així».

Millán culpa, en gran part, els mitjans de comunicació: «És complicat saber què és cert i què no. Si no saps els fets de primera mà, és difícil saber qui et diu la veritat.  Els mitjans també són molt irresponsables. Jo passo molt de temps a Madrid, i escolto coses, a tertúlies i això. Entenc que la seva opinió no concordi amb la meva, però que menteixin, que diguin coses que no són veritat, em sembla una irresponsabilitat terrible».

Santi Millán a l'entrevista a Rufian
Santi Millán a 'La fàbrica de Rufián' | Youtube

La situació al país és tensa. Des de les passades eleccions, les forces independentistes s’estan reunint amb el PSOE per aclarir la investidura de Pedro Sánchez, no sense abans mantenir un diàleg sobre el conflicte català. Rufián va aprofitar «l’empatia» que desborda Millán per preguntar-li si veu possible un diàleg posant-se en la pell de l’altre: «Sí. Però la necessitat del titular, dels polítics, fa que els extrems siguin el que es potenciïn. Un mediador o un relator és bàsic. Algú que entengui les dues parts i que ajudi a reflexionar i entendre què passa pel cap de l’altre».

«No volem independència sí o sí. Volem el dret a decidir»

Per la seva banda, el presentador creu que un referèndum és necessari, tot i assegurar que «jo no sóc independentista». Afirma que hi ha un problema sobre allò que es vol i el que la gent es pensa que exigeix el poble català: «Un dels problemes és que la gent de fora de Catalunya es creu que aquí es vol la independència sí o sí. I no», explica. «Nosaltres el que volem és el dret a decidir. El 70% de la gent a Catalunya està a favor d’un referèndum, i jo estic convençut que si s’hagués fet en el seu moment, la independència no hauria guanyat a Catalunya».

Santi Millán no sap callar, i això li ha costat alguna brega i un toc d’atenció: «Caps no: ningú m’ha trucat de Mediaset, tot i que sí que és cert que alguns diuen: ‘Ufff, potser no feia falta que diguessis això’», explica anecdòticament. Tot i no haver tingut problemes seriosos per les seves paraules, sí que veu una pressió sobre allò que es diu: «La censura avui en dia és més comercial que de poder, marques comercials i altres. El més important és que es pronunciï aquella gent que no estigui molt posicionada a una banda».

Santi Millán
L'actor afirma que no és independentista, però que un referèndum a Catalunya «és necessari» | Youtube

El presentador nota una censura selectiva

El català també ha aprofitat per llançar alguna indirecta, apuntant que altres famosos expressen la seva ideologia i no se’ls condemna per això:  «A altres, segons el que diguem, se'ns vilipendia.» Seria el cas de Pepe Reina, que va confessar a través de les xarxes el partit que votava sense cap repercussió sobre les seves paraules. «Al final les coses són com s’expliquen. Et trobes sol, amb els calçons abaixats, i t'estan donant bé i sense untar-te de crema».

En un ràpid test final on Rufián demanava al presentador que definís el que signifiquen per ell alguns conceptes, l’actor es mulla encara més. Quan el d’ERC li demana que defineixi Espanya amb poques paraules, Millán dubta: «Una, gran i lliure…?»,  mig bromeja. «No, ara de debò. Espanya hauria de ser un conjunt de gent que volem el millor per nosaltres sense perjudicar a alguns», afirma. Sobre la seva terra, però, l’actor no s’ho ha pensat tant per definir-la:  «Catalunya? On vaig néixer».

També et pot interessar...