Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imagen de una playa de Valencia

Per què els rebrots de coronavirus poden ser positius de cara a la segona onada

Amb menys mortalitat i en absència de la vacuna, es pot tolerar un ritme assumible de contagis

Imatge d'una platja de València
Els llocs oberts i l'exposició al sol redueixen el risc de contagi | Arxiu

L'eufòria davant l'arribada de la «nova normalitat» es va veure ràpidament apagada pel gerro d'aigua freda dels rebrots. La tornada a la feina, les terrasses i les platges ens han fet oblidar que el virus segueix aquí, i les inevitables conseqüències de reprendre el contacte social no han trigat a aparèixer en forma de múltiples brots fora de control.

Tot i que els experts esperaven que l'estiu actués de tallafocs, s'ha demostrat que la calor afebleix el virus, però no elimina la transmissió. Una cosa juga a favor nostre: les activitats a l'aire lliure i l'efecte desinfectant de l'exposició solar prolongada redueix el risc de contagi, sense perjudici que se segueixin les recomanacions habituals de protecció.

Així i tot, els brots són inevitables i, de fet, poden arribar a ser alguna cosa positiva de cara a la segona onada. És molt improbable que abans d'acabar l'any estigui disponible una vacuna contra el coronavirus. Davant aquesta realitat, els brots poden ajudar a assolir el llindar suficient de protecció a la població, coneguda com a 'immunitat del ramat'.

Els resultats definitius de seroprevalença mostren que només un 5-10% de la població a Espanya s'ha infectat —excloent les residències geriàtriques—. Això vol dir que cal almenys un 40% més per arribar al 50% que es considera el mínim necessari.

Però hi ha un altre fenomen. Els nous brots afecten sobretot a persones més  joves, i la proporció de casos greus i la mortalitat són molt baixos. Això canvia l'escenari de març i abril, quan la Covid-19feia estralls entre la població més gran de 65 anys amb nivells de mortalitat molt elevats. 

Per tant, els experts comencen a veure els rebrots com una cosa positiva. Amb menys nivell de mortalitat i en absència de la vacuna, es pot tolerar un ritme assumible de contagis entre persones no vulnerables fins a la tardor, asseguren. Una bona estratègia per prevenir una segona onada consistiria a tolerar brots entre persones no vulnerables durant l'estiu.

L'exposició a petits focus de coronavirus s'associa a formes lleus o asimptomàtiques. Alguns pacients amb pocs símptomes no desenvolupen anticossos o els perden molt aviat, però les investigacions recents suggereixen que en aquests casos també es produeix memòria immune, de manera que hi hauria protecció parcial enfront de la Covid-19.

A Itàlia, on la pandèmia ha adquirit major benignitat, continua havent-hi nous diagnòstics però molt pocs pateixen formes greus o requereixen hospitalització. Això planteja un nou escenari que podem utilitzar a favor nostre per seguir lluitant contra el virus.

Evitar el confinament

La clau ara és evitar nous confinaments. El confinament general va ser una mesura excepcional per evitar el col·lapse del sistema sanitari, però va causar un gran perjudici a les economies nacionals i la prioritat és evitar arribar a això. Ara es pot programar una protecció més intel·ligent de les persones més vulnerables.

Al març i abril van coincidir els contagis de la gent gran amb les deficiències del sistema sanitari, i molts metges i infermeres es van posar malalts per la manca de material de protecció suficient. L'allau de pacients va desbordar els hospitals i l'atenció no sempre va ser com hauria hagut de ser.

Però ara disposem d'un sistema millor preparat i amb més coneixement sobre el coronavirus. També hi ha una major previsió, i remeis com la dexametasona i el remdesivir. Les residències d'avis també estan millor ateses.

Per això tots els esforços se centren ara en la vigilància i el control. La clau és que els focus localitzats, que són inevitables, no es converteixin en contagis comunitaris i massius que produeixin un nou col·lapse dels serveis. En aquest context es prioritza el confinament selectiu, per permetre que l'activitat econòmica segueixi cap endavant.

Així aprenem a conviure a poc a poc amb el virus. Es tracta de recuperar la normalitat sense posar en risc la vida de la nostra població més vulnerable. En aquest sentit es posa l'accent en millorar l'atenció mèdica a persones grans en domicilis i geriàtrics, idear proves de diagnòstic ràpid i enfortir les mesures de prevenció com la mascareta i la distància.