L’any 2021 ha seguit condicionant fortament la vida cultural i econòmica de l’Alt Camp a causa de la pandèmia de la Covid-19. Per sort, la comarca ha viscut un ressorgiment de les festes, actes i esdeveniments tradicionals del curs de l'any, encara adaptats, això sí, a la situació sanitària.
També han destacat notícies com l’avançament de les obres de l’A-27, la represa de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de 2021+1, la no obertura del Museu Casteller de Catalunya o la situació límit quant a la degradació que viu el nucli històric de la capital de la comarca.
«És de col·lapse total»: Més de 250 persones denuncien la situació límit que pateix el Barri Antic de Valls
En aquest any, el Barri Antic de Valls es segueix trobant en una situació límit, d'emergència i de col·lapse total. Aquesta és una de les moltes evidències que posen de manifest els veïns i botiguers d'aquesta zona de la capital de l'Alt Camp.
Exigeixen, entre altres mesures, un pla social per afrontar les problemàtiques socials i de drogodependència, i el retorn del mercat setmanal de la verdura en aquesta emblemàtica plaça. L'Ajuntament de Valls, per la seva banda, en les últimes setmanes ha mogut fitxa i ha anunciat més presència policial i la creació de noves taules de treball. També, una nova comissaria de la Policia Local i més càmeres de vigilància.
Indignació a l’Alt Camp: anuncien una línia de molt alta tensió
Una línia de molt alta tensió, de 180 quilòmetres, creuarà la meitat sud de Catalunya, de les Terres de l’Ebre fins a Barcelona. A la demarcació de Tarragona, afecta la Ribera d’Ebre, el Priorat, el Baix Camp, l’Alt Camp i el Baix Penedès.
En aquestes comarques, el projecte aprovat pel Ministeri de Transició Ecològica del govern espanyol incidirà en diferents zones preservades del territori. A l’Alt Camp, per exemple, es preveu que la MAT deixi més de 50 torres d’entre 20 i 59 metres d’alçada al seu pas en un total de 10 municipis. Rodonyà n'és el municipi més afectat.
Descobreixen la torre medieval dels Mussols a Alcover
Els treballs arqueològics fets al raval del Carme d’Alcover han deixat una troballa impressionant. Han tret a la llum diversos i interessants testimonis del sistema defensiu que protegia el límit més occidental de la vila en l’època medieval i moderna.
Les obres han posat de manifest l’existència d’un fossat excavat a la roca d’1,70 metres de profunditat que protegia aquell pany de muralla. També un tram de l’antiga estructura defensiva d’aproximadament 6,5 metres de llargada.
D’altra banda s’ha descobert l’estructura original de la part inferior de la torre dels Mussols, a l’alçada de la cruïlla del carrer Sant Antoni. Es tracta d’una de les quatre torres rectangulars que existirien en aquest tram de muralla. Aquesta construcció va ser enderrocada als anys 20 del segle XX.
Tornen els castells a la plaça del Blat
La Fira de Santa Úrsula de Valls, a l'octubre, va permetre recuperar els castells a la plaça del Blat. Es va fer després que el Procicat aprovés el pla que permet fer castells de fins a 160 persones. A banda, també es va autoritzar un màxim de 25 grallers acompanyants.
Les propostes van ser avaluades i validades de manera positiva pels equips tècnics de Salut Pública i Protecció Civil dels departaments de Salut i d'Interior, respectivament.
Figuerola vol ampliar la Cooperativa
Aquest any, l'Ajuntament de Figuerola ha anunciat que a finals de 2022 l’edifici de la Cooperativa Agrícola de Sant Jaume tornarà a lluir amb tota la seva esplendor i guanyarà en funcionalitat i accessibilitat. Així ho assegura Josep Sans, l’alcalde del poble, a TarragonaDigital.
Detalla que la reforma integral i l’ampliació de l’edifici, contemplen a la planta baixa, l’adequació de la sala d’actes, la construcció d’una nova sala polivalent d’uns 30 m2 destinada a les entitats i uns serveis nous. Al pis superior, on actualment hi ha la sala del Cafè, hi haurà canvis importants en la distribució de l’espai. La barra del bar passarà a l’altra banda, amb la finalitat que connecti amb la nova terrassa que s’hi construirà, una de les grans novetats i reclams de la reforma que es vol dur a terme.
El polígon de Valls també s'ampliarà
El polígon industrial de Valls s'ampliarà amb més de 600.000 metres quadrats. Això representa un creixement del 17%. Aquestes 60 hectàrees de sòl industrial es concentren a la zona nord, a tocar del nou magatzem d'Ikea. En concret, a banda i banda de la carretera C-37 que discorre pel polígon.
Es tracta d'una reserva de sòl que l'Ajuntament ha desactivat davant la demanda d'empreses interessades a instal·lar-se i la manca de parcel·les de grans dimensions disponibles en el polígon.
S'acaben les obres de les naus de ca l'Orga de Picamoixons
Les obres de rehabilitació de les dues naus agrícoles de ca l'Orga de Picamoixons ja han acabat. Els treballs han permès donar un ús a les dues naus, fins ara inaccessibles. S'ha reproduit fidelment les bigues originals de les encavallades de fusta, un dels seus elements més emblemàtics.
També s'ha donat una nova vida a les seves façanes i s'ha eliminat parcialment la paret de totxo existent entre dues crugies de pilars. Ara, les dues naus estan perfectament connectades i el seu interior, a doble alçada, forma un doble espai diàfan que permet apreciar l'impressionant encavallat del sostre.
Les obres han format part del projecte Alt Camp: història i patrimoni, les arrels d'una terra. L’autora del projecte de ca l’Orga és l’arquitecta Olga López Domènech. L’import d’adjudicació de la restauració de l'edifici a l’empresa Edifisa és de 229.920,41 euros.
Descobreixen vuit sitges del segle VIII aC a Nulles
L'equip d'Arqueologia Protohistòrica de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica ha localitzat vuit sitges d'emmagatzematge del segle VIII aC al jaciment Mas Cap del Ferro, a Nulles. Una de les singularitats d'aquesta troballa és la seva localització, enmig d'un camp de vinyes. Es tracta de la segona intervenció arqueològica a la zona, després que l'any 2019 apareguessin per sorpresa tres sitges, arran de l'obertura d'un camí.
Segons els arqueòlegs, aquestes estructures corresponen a finals de l'edat del bronze i principis de la del ferro. La doctora en Prehistòria de la Universitat de Lleida, Georgina Prats, afirma que l'agrupació d'aquestes sitges podria indicar l'existència d'un assentament, encara pendent de descobrir.
Valls avança en l'organització de les Festes Decennals 2021+1
Finalment, Valls acaba l'any a les portes de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela 2021+1. Després de l'ajornament d'un any a causa de la pandèmia, la ciutat ja es troba en la recta final dels preparatius de l'esdeveniment.
Després de 10 anys + 1, en poc més d'un mes la capital de l'Alt Camp celebrarà, del 28 de gener al 6 de febrer, el 24è desenari. Ho farà amb centenars d'actes culturals, religiosos, socials i esportius que inundaran durant 10 dies tots els carrers i places de la ciutat.
A més, entre les jornades del 24 i el 27 de gener, es viuran els actes previs de les festes amb l'obertura de desenes d'exposicions i la presentació de les propostes que han treballat les diferents entitats. De fet, el programa ha quedat configurat per 525 activitats organitzades per 11 comissions participatives.