IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

El Tribunal Suprem proposa a Alemanya entregar Carles Puigdemont per sedició

Pablo Llarena deixa en mans dels jutges alemanys aquesta possibilitat, però insisteix que la principal acusació ha de ser la rebel·lió

El Tribunal Suprem ha proposat a la Justícia alemanya entregar Carles Puigdemont per sedició
El Tribunal Suprem ha proposat a la Justícia alemanya entregar Carles Puigdemont per sedició | Efe

El Tribunal Suprem ha enviat al Tribunal Superior de la regió alemanya de Schleswig-Holstein documentació complementària a l'euroordre de detenció dictada contra Carles Puigdemont, en la que es proposa als jutges del país nòrdic que entreguin l'excap del Govern pel delicte de sedició. Segons indica 'La Vanguardia', que ha tingut accés a l'escrit, aquesta nova opció es presenta com una qualificació alternativa, si la Justícia alemanya considera que no es pot entregar Puigdemont pel delicte de rebel·lió.

Insisteix que la principal acusació és la de rebel·lió

Tot i això, el jutge que investiga el referèndum el passat 1 d'octubre, Pablo Llarena, explica que l'acusació de rebel·lió s'ha d'estudiar com la principal, ja que considera que està plenament fonamentada. No obstant això, no descarta que els fets es puguin interpretar com a constituents d'un delicte de sedició, no només per part dels jutges alemanys, sinó també per part de la Fiscalia, que té total llibertat per formular acusacions seguint l'auto del processament, o «qualsevol de les qualificacions alternatives». 

Pablo Llarena deixa en mans de la Justícia alemanya entregar Puigdemont per rebel·lió o sedició
Pablo Llarena deixa en mans de la Justícia alemanya entregar Carles Puigdemont per rebel·lió o sedició | Cedida

 

Sobre aquestes qualificacions, més enllà de la rebel·lió i la sedició, Llarena assenyala també cap al delicte de desobediència, tot i que deixa clar que aquest «no serà», per la suposada gravetat dels fets investigats. En definitiva, deixa la porta oberta als jutges alemanys perquè atribueixin a Carles Puigdemont el delicte de rebel·lió o sedició, i insisteix que respectarà la decisió, indiferentment de quina sigui aquesta. 

Insisteix en la violència a Catalunya

Cal dir que en la nova documentació enviada a Alemanya, Pablo Llarena també aprofita per explicar la diferència que hi ha entre els delictes de rebel·lió i sedició. En concret, assenyala que la rebel·lió suposa «un alçament violent i públic», que té com a finalitat alterar l'ordre constitucional, mentre que la sedició es refereix a un «alçament públic i tumultuós», que pretén impedir l'aplicació de les lleis. 

En aquest sentit, si bé reconeix que aquest segon no exigeix violència, sí que dedica un important esforç al text per demostrar que es va produir violència a Catalunya. En concret, el document està acompanyat per un total de 74 vídeos de la concentració davant la conselleria d'Economia, sobre l'1 d'octubre, sobre els talls a les carreteres i altres situacions d'«agressions» o «assetjament i insult» a policies. 

Cal dir que, dimecres passat, el magistrat del Tribunal Suprem va deixar la porta oberta a rebaixar les acusacions també per als 23 processats, entre els quals els membres de l'anterior Govern i els 'Jordis'. En concret, Pablo Llarena no ha descartat canviar les acusacions de rebel·lió per sedició o conspiració a la rebel·lió, delictes que es castiguen amb penes de fins a deu anys menors. 


Comentaris

envia el comentari