Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Caminada contra la MAT al Baix Penedès.

De la MAT als espigons: les dotze notícies més destacades del 2021 al Baix Penedès

La plantada dels alcaldes al davant de la Generalitat, la sortida de Calafell d'EcoBP o la protesta de la policia del Vendrell, altres protagonistes

Més enllà del coronavirus, el segon any pandèmic ha tingut diverses notícies que han destacat al Baix Penedès. Moltes d’elles han estat temes supramunicipals, com els controvertits projectes de la MAT o les pantalles d’Adif. També la protesta dels alcaldes al davant de la Generalitat, que no s’ha vist traduïda en una millora de la inversió al pressupost pel 2022.

Els espigons de Cunit, la protesta dels sindicats de policia del Vendrell o la municipalització de la brossa a Calafell també han estat protagonistes. Repassem aquí les dotze notícies que considerem més rellevants d’aquest 2021.

Gener: Calafell municipalitza la recollida de residus i la neteja viària

De manera ambiciosa, l’Ajuntament de Calafell ha impulsat aquest any la municipalització dels serveis de recollida de residus i neteja viària. El primer ha estat el més dificultós, ja que ha comptat amb una forta oposició d’algun dels sindicats d’EcoBP. Una polèmica que, al final, no ha impedit que Calafell fes aquest necessari pas per millorar un servei que no funcionava en absolut.

Abril: oposició a les pantalles d’Adif

El projecte per aixecar diverses pantalles al voltant de les vies del tren ha estat un dels més polèmics. L’estratègia d’Adif no era compartida per cap dels municipis afectats, com ara Calafell, el Vendrell, Cunit o l’Arboç. La forta pressió en contra va fer el govern espanyol suspengués el projecte el mes de novembre.

Protesta dels sindicats policials del Vendrell.
Els sindicats de la policia del Vendrell denunciaven precarietat i un excés d'agents interins al cos. | BP Diari

Maig: pressió dels sindicats de policia del Vendrell

El conflicte obert entre els sindicats de la policia local del Vendrell i l’Ajuntament va tenir un dels episodis més cruents abans de l’estiu. La ciutat es va quedar sense agents de policia per al torn de nit durant diversos caps de setmana seguits. Els sindicats demanaven rebaixar la taxa d’interinatge, a més de denunciar mancances i precarietat al cos.

Després d’uns mesos d’estira-i-arronsa, s’arribava a un acord que desembocava en un Pla Especial de Millora de la Convivència i la Seguretat. Paral·lelament, l’Ajuntament va convocar un concurs per a noves places d’agent per primer cop en deu anys.

Juny: Jaume Casañas i Marc Palau agafen el relleu a Cunit i Sant Jaume

Dos municipis de la comarca van tenir un relleu al capdavant de les seves alcaldies a mig mandat. A Cunit, Jaume Casañas (Impulsem) va succeir Dolors Carreras (PSC), tal com s’havia subscrit al pacte de govern. El relleu va venir seguit de la finalització del pla d’ajust que havia regit el consistori els últims sis anys.

Més turbulent va ser el canvi a Sant Jaume dels Domenys, on fins a l’últim moment hi va haver dubtes del que podria passar. Finalment, ERC i Endavant van aparcar les seves diferències i Marc Palau va prendre el relleu de Joan Ignasi López.

Juny: el futur del port de la tèrmica i els espigons de Cunit

Davant l’anunci del desmantellament del port de la tèrmica del Foix, s’han plantejat cinc escenaris que involucren la infraestructura i els espigons. Els ajuntaments afectats, però, no tenen una postura comuna. Mentre Calafell, Vilanova i Cubelles aposten per treure tot el port i els espigons, Cunit demana mantenir aquests últims elements.

L’Estat haurà de decidir quina opció és la que s'impulsa, tot i que des de Cunit ja han avisat que els espigons «no es toquen».

Jaume Casañas, al davant d'un dels espigons de Cunit.
Jaume Casañas defensa que els espigons no es toquin. | Ajuntament de Cunit

Agost: gran nidificació de tortugues babaua a Calafell

L’estiu va deixar una imatge impagable a la platja de Calafell, amb el naixement de 44 tortugues babaua o careta. Un fet excepcional que va aixecar molta expectació. Els ous havien estat un mes i mig en custòdia a la platja, gràcies a la tasca de voluntaris del GEPEC-EDC.

Setembre: el jaciment de Banyeres supera totes les expectatives

Les excavacions realitzades els dos últims anys al jaciment ibèric de les Masies de Sant Miquel, a Banyeres del Penedès, han superat totes les expectatives. Una visita el passat setembre va permetre comprovar el gran estat de conservació de moltes de les restes, que tindrien més de 2.600 anys.

«L'experiència immersiva és única, i permetrà que tothom recorri els antics carrers d'aquesta ciutat», apuntava l'alcalde de Banyeres, Amadeu Benach. Un projecte que necessitarà una gran inversió, però, per fer-se realitat.

Setembre: el Vendrell fa gratuït l’ensenyament a P-2

Aquest curs 2021-2022 el Vendrell ha esdevingut el primer municipi de Catalunya que apostava per la gratuïtat de l’ensenyament de P-2. La mesura, que suposa un estalvi de 1.300 euros per infant i família, ha provocat un increment de les inscripcions. Del 50% dels últims anys, al 80% d’aquest curs.

El consistori, a més, vol estendre la mesura als altres cursos de l’ensenyament preobligatori els pròxims anys. La Generalitat també ha apuntat a aquesta possibilitat a través del fons Next Generation.

Els alcaldes del Baix Penedès, al davant de la Generalitat.
Els alcaldes han desplegat una pancarta davant de la Generalitat. | BP Diari

Setembre: protesta dels alcaldes del Baix Penedès

El dilluns 20 de setembre tots els alcaldes i alcaldesses del Baix Penedès van fer una plantada a la plaça de Sant Jaume de Barcelona. Escenificaven així el seu malestar per l’oblit al qual ha estat sotmès el territori els últims anys per part de la Generalitat. Els batlles es van reunir amb la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, i la presidenta del Parlament, Laura Borràs.

Els van transmetre algunes de les peticions més urgents referents a sanitat, mobilitat o ocupació, de cara a elaborar els pressupostos de la Generalitat. A l’hora de la veritat, però, els comptes del Govern per al 2022 van tornar a suposar una decepció per a la comarca.

Octubre: torna la Fira de Santa Teresa i tornen els castells

Els mesos de treva que el coronavirus va donar al principi de la tardor van permetre recuperar alguns esdeveniments en el seu format habitual. Va ser el cas de la Fira de Santa Teresa del Vendrell o l’Enramada de l’Arboç, que van comptar amb un bon nombre de visitants.

Al Vendrell també es va poder celebrar la primera diada castellera sense restriccions del país. La plaça Vella va gaudir com mai de l'actuació dels Nens del Vendrell, la Jove Xiquets de Tarragona i la Joves dels Xiquets de Valls. Aquesta també era la primera actuació dels Nens en dos anys.

El quatre de set amb l'agulla dels Nens del Vendrell.
Els Nens del Vendrell van tornar a actuar dos anys després. | ACN

Novembre: el Baix Penedès contra la MAT

Si un projecte ha aixecat una oposició unànime a la comarca ha estat el de la construcció d’una línia de molt alta tensió (MAT). El projecte de Forestalia preveu aixecar 40 torres a la comarca al llarg de quinze quilòmetres. Es veurien afectats els municipis de la Bisbal del Penedès, Masllorenç, Llorenç del Penedès, Sant Jaume dels Domenys i l'Arboç.

A banda dels centenars d’al·legacions presentades, els últims mesos s’han organitzat molts actes de protesta. El més multitudinari va tenir lloc el 7 de novembre, amb una caminada a Sant Jaume que va comptar amb la participació d’unes 500 persones.

Desembre: el projecte que «podria posar Cunit al mapa»

L’Ajuntament de Cunit i l’empresa catalana Wave Garden han presentat un projecte per crear un càmping ressort al municipi i una llacuna per practicar el surf. Es faria als terrenys de la masia modernista de Cal Pla, actualment en desús, que es rehabilitaria. Seria un projecte únic a Catalunya que generaria 150 llocs de treball directes i 390 d’indirectes.