Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Els treballadors de la brossa de Reus es concentren al Mercadal per reclamar que es declari nul el concurs

Els treballadors de la brossa de Reus reclamen la nul·litat del contracte de licitació

S'han concentrat aquest matí a la plaça del Mercadal

Els treballadors de la recollida de la brossa i la neteja viària de Reus  estan en peu de guerra. Aquest matí han realitzat una concentració  a la plaça del Mercadal per protestar contra el concurs de licitació del servei que està a punt de finalitzar. La plantilla denuncia que les dues empreses que s'hi han presentat porten ofertes molt per sota del pressupost de licitació, és a dir, que han realitzat una «baixa temerària».

[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]

A la concentració del personal de l'actual empresa adjudicatària, Fomento de Construcciones y Contratas, s'hi han acostat tant el president de la Federació d'Associacions de Veïns de Reus, Marcos Massó, com el portaveu reusenc del PSC, Andreu Martín. La plantilla ha agraït el suport a tots dos.

Reclamen que quedi nul el concurs de licitació

A les onze del matí s'ha plantat els treballadors i treballadores del servei de la recollida de brossa i la neteja viària de la ciutat de Reus. Al capdavant, el secretari general de sanejament urbà d'UGT a la demarcació de Tarragona, Ángel Martín de Sande, qui ha valorat la situació que s'està vivint arran del concurs de licitació.

A l'oferta pública s'hi han presentat dues empreses, l'actual adjudicatària, que és Fomento de Construcciones y Contratas, i Valoriza Servicios Ambientales. De Sande assegura que totes dues empreses han presentat ofertes que assegura que són una baixa temerària; apunta, amb tot, que FCC no s'ha excedit tant com considera que ho ha fet Valoriza.

Alerta, en aquest sentit, que la seva prioritat és la nul·litat de la licitació. En un segon escenari, ha deixat entreveure que les possibles mobilitzacions en cas que guanyés Valoriza serien més contundents que si el contracte s'acaba adjudicant, de nou, a FCC, a qui veuen com un mal menor en aquest cas.

La primera queixa és sobre el plec de condicions, ja que «és temerari» i, a més, «les nostres propostes no estan reflectides», entre elles una millora salarial als treballadors. Fonts coneixedores de la licitació han apuntat, anteriorment, que les condicions salarials que reclama la plantilla no depenen del plec de condicions sinó del conveni laboral que la plantilla signi amb l'empresa.

En aquest sentit, de Sande ha assegurat que això «repercutirà en els treballadors i la ciutat». Així mateix, ha remarcat que les empreses  que han realitzat aquesta «baixa temerària» ho fan perquè «ho recuperaran a costa dels treballadors o del servei». Tot això pot comportar, alerten, un pitjor conveni, no renovar baixes mèdiques o precaritzar la flota de vehicles.

Per aquest motiu es demana la nul·litat del concurs de licitació i que els tècnics municipals i l'equip de govern en revisin les condicions perquè «no és suficient». «Si hem d'estar dia sí, dia també al carrer, hi estarem. Perquè el primer són els treballadors i treballadores i la ciutadania», rebla de Sande.

Més d'un any de conflicte al voltant de la brossa de Reus

El contracte municipal de la recollida de brossa i la neteja viària està en el seu tercer any de pròrroga forçosa. Després d'expirar el 31 de desembre del 2017, i com que no s'havia tret a concurs públic la nova licitació, es va prorrogar la licitació. Una situació que es va repetir una segona vegada després que expiressin els dos anys de la primera pròrroga el 31 de desembre del 2019.

Fa poc més d'un any que el govern de Reus, amb el suport de Cs, va aprovar el nou contracte de la brossa. El plec de condicions es va recórrer per part d'una de les empreses inicialment interessades en la licitació, fet que va ajornar la seva adjudicació.

El Tribunal de Contractes Públics va donar per bo el plec aprovat pel govern i el procediment va seguir. A principis d'aquest 2020 la plantilla va reprendre l'ofensiva per denunciar la gran proporció de la flota de vehicles que no es podia fer servir entre altres mancances.

A principis de març, de fet, van arribar a emprendre una vaga de zel; el comitè de seguretat laboral va impedir que sortís de la cotxera qualsevol vehicle que no estigués en condicions de circular i treballar. Una acció que va acabar provocant una contundent resposta per part de l'Ajuntament, que va amenaçar FCC amb sancions si no complia el contracte.

La sentència del Tribunal de Contractes Públics a favor de la licitació va desencallar-la, i l'arribada de la primera tanda de vehicles llogats per reforçar la flota va semblar que millorava la situació general, tot i que no va fer-ho de manera immediata. El govern va tirar endavant una operació per llogar els vehicles necessaris tot i les crítiques de l'oposició. Tres mesos després, però, segons denunciava la plantilla, el reforç de la flota encara no s'havia completat.