Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una terrassa de bar a Barcelona en plena desescalada

Les tres zones de Catalunya on ha crescut sobtadament el risc de rebrot i l'Rt

Barcelona concentra un terç de les hospitalitzacions i els contagis, mentre que al Pirineu l'Rt supera els 3 punts i el risc de rebrot frega els 450

La darrera setmana la situació epidemiològica a Catalunya ha assolit, de manera sobtada i inesperada, una situació de risc. Després de Sant Joan, amb la relaxació de les restriccions de l'últim més, brots entre joves estudiants i els contagis concentrats en la població més jove —l'edat mitjana dels contagiats ha baixat dels trenta anys—, s'ha viscut un repunt de dades i indicadors preocupant. Tot plegat, amb el perill de la variant Delta del virus, que té més capacitat contagiosa.

L'evolució positiva dels últims mesos se n'ha anat en orris, i Catalunya ha tornat a entrar a la zona vermella del mapa Covid-19 de la Unió Europea. Tres regions sanitàries de Catalunya, l'Alt Pirineu i l'Aran, la Catalunya Central i Barcelona, són les respectives zones de risc elevat a casa nostra. S'accedeix definitivament a l'estiu amb la por al cos, i sobretot, amb el convenciment que el virus no ha marxat ni de bon tros.

Salut fa un crit d'alerta i descarta cap relaxació de les restriccions

Josep Maria Argimon, conseller de Salut, s'ha entestat a fer aquesta afirmació repetidament en les últimes jornades. En una entrevista a 'El Món a RAC1', l'exdirector de l'Institut Català de Salut (ICS) s'ha mostrat «molt preocupat per la situació». Tal com deia fa tres dies la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, Argimon ha assenyalat que «no hi haurà noves obertures» en les restriccions que encara hi ha vigents a Catalunya perquè «desitgem i volem no haver de tornar enrere».

Argimon ha fet una comparació amb què pretenia posar a molts els peus a terra. Segons el conseller, si els repunts de contagis actuals haguessin succeït sense la població vacunada, ara caldria tornar a estar «tancats i barrats», com en la primera onada. De fet, han estat diversos els especialistes, com el Col·legi de Metges de Barcelona, que han demanat a l'administració i a la ciutadania fer tots els esforços possibles davant l'increment de casos. Amb tot, el Procicat ha fet pública aquest matí l'aposta per creuar els dits, no endurir cap mesura i mantenir el compàs d'espera.

Indicadors disparats i milers de contagis, però sense gaire repercussió als hospitals 

I és que els contagis i els indicadors han pujat a contrarellotge els últims dies. A mitjan mes de juny, els balanços d'algunes jornades registraven poc més de dos-cents nous contagis, els indicadors s'allunyaven progressivament de les línies vermelles i la disminució sostinguda d'hospitalitzats i pacients crítics anava pel bon camí. No obstant això, des dels dies pròxims a Sant Joan, les dades s'han revolucionat. Encara que els darrers dos dies els nous contagis superen els 5.000, i els indicadors s'han disparat fins a registres propis d'onades anteriors.

Però si cal aixecar l'alarma, cal mostrar la realitat que ofereixen les dades de manera completa. L'augment dramàtic de contagis no està repercutint, de moment, en la pressió hospitalària, i molt menys en les UCI. Aquest dijous se sumaven quinze nous pacients als hospitals, i aquest divendres, dos. Mentrestant, els pacients crítics són cada vegada menys. No hi ha una sola explicació vàlida i coral per a aquest fet, que no és més que l'atenuant d'un moment difícil i decisiu per al futur pròxim, però és cert que hi pot estar relacionada la joventut de molts contagiats. 

La regió sanitària de Barcelona concentra un terç dels contagis diaris i dels ingressats

Sigui com sigui, el cert és que els balanços del Departament de Salut reflecteixen la realitat diversa de les regions sanitàries del territori català. I la realitat d'algunes d'aquestes regions dispara els indicadors globals. Per exemple, mentre aquest divendres el risc de rebrot se situa a 282 punts, a les Terres de l'Ebre i Lleida és de 166 i 82, però a Barcelona, és de 504. 

La regió sanitària de Barcelona, que inclou també Montcada i Reixac i una Àrea Bàsica de Salut de Sant Adrià del Besòs, ha registrat aquest divendres un terç dels 5.179 positius de tota Catalunya. També concentra un terç dels ingressats, 137 dels 475. El risc de rebrot ha ascendit 136 punts en vint-i-quatre hores i se situa a 504 punts. En paral·lel, la velocitat de propagació s'incrementa dotze centèsimes, fins a 1,93, i la taxa de confirmats per tests Covid-19 és de 185 per cada 100.000 habitants.

Alt Pirineu i Aran: el risc de rebrot puja a 448 punts, l'Rt fins a 3,57

A la regió sanitària, que agrupa els Pallars, l'Alta Ribagorça, la Cerdanya, l'Alt Urgell i la Vall d'Aran, han mort 160 persones des de l'inici de la pandèmia. S'han registrat 29 contagis en l'últim balanç, i el risc de rebrot ha pujat 238 punts, fins a 448. La velocitat de propagació se situa als 3,57 punts, mentre que en l'interval anterior estava en el 0,80. La taxa de confirmats és de 108 per cada 100.000 habitants.
 

L'Rt a la Catalunya Central supera els dos punts

La regió sanitària de la Catalunya Central reuneix les comarques d'Osona, el Berguedà, el Solsonès, el Bages, l'Anoia i el Moianès. A les comarques centrals s'han registrat 235 i 255 nous contagis els dos últims dies i la taxa de contagis confirmats ha passat de 65 a 91 per cada 100.000 habitants. Això explica que l'Rt, la velocitat de propagació, que indica, la mitjana de nous casos que generarà una persona infectada durant el període de contagi, hagi crescut d'1,71 a 2,01 punts de dijous a divendres. Per tant, supera en trenta centèsimes la mitjana global.