Mariluz Caballero, regidora d'Hisenda, al faristol de la sala de premsa de l'Ajuntament de Reus

El govern de Reus torna a treure pit dels 19,5 milions d'euros de pla d'inversions 2022

S'han mencionat, sense donar-ne cap detall, alguns projectes i partides incloses en aquest paquet d'inversions

El govern de Reus ha tornat a anunciar, aquest dimarts, el pla d'inversions per al 2022. Aquest matí se n'han enumerat algunes partides i projectes, però sense concretar-se'n el destí final. Mariluz Caballero, regidora d'Hisenda, ha recordat els projectes de l'antiga Hispània i del futur Centre Cívic Gregal.

Són les dues partides principals d'aquest pla d'inversions, les úniques que s'han detallat fins ara. Amb deu milions d'euros i un milió respectivament, suposen més de la meitat del pla d'inversions global. La regidora ha recordat els 19,5 milions d'euros de pressupost del pla d'inversions, que contempla 75 actuacions en total i que ha tornat a definir com «el més important dels darrers deu anys».

Es divideixen en quatre eixos, el progrés social, l'espai urbà, el desenvolupament econòmic i l'organització i la planificació. N'ha destacat les partides principals, però en cap cas se n'ha donat cap mena de detall. Segons ha aclarit, seran els regidors que encapçales cada àrea els que explicaran exactament a què es destinarà cada inversió prevista.

Caballero s'ha limitat a enumerar partides pressupostàries i projectes i àmbits d'actuació. De fet s'ha negat a aclarir res més en cap dels casos. Aquest divendres s'aprovarà, amb la majoria absoluta del govern al plenari municipal, aquest pla d'inversions.

També s'aprovaran les ordenances municipals, amb un increment del 2% als tributs i taxes. Segons va exposar el govern, per ajustar-les a l'increment de l'IPC i de la massa salarial dels treballadors municipals. Pel que fa a les inversions, Caballero les ha dividit en els quatre eixos dibuixats al Pla d'Acció Municipal.

El pla d'inversions de Reus es divideix en quatre eixos

En l'àmbit social hi figuren els pressupostos participatius (750.000 euros) i el Centre Cívic Gregal. Se n'ha anunciat una inversió d'un milió d'euros per fer les obres, però avui s'ha apuntat que el pressupost podria ser prop del doble. Segons ha aclarit la regidora, el govern està «pendent de tancar el pressupost definitiu amb el projecte executiu».

Augura que «pot rondar l'1,9 milions d'euros d'inversió plurianual». També forma part de l'àmbit social el Centre Aquàtic i de Fitness (418.000 euros). En aquest darrer cas es desconeix el destí de la inversió. El projecte es troba actualment en licitació pública perquè una empresa privada s'encarregui de fer les obres i explotar-ne l'activitat.

Està previst que l'Ajuntament aporti un màxim d'1,4 milions d'euros i l'empresa uns 6,6 milions d'euros. Des del govern no s'ha volgut aclarir a què corresponen els 418.000 euros d'inversió anunciats per aquest projecte. Podria tractar-se d'una inversió plurianual, és a dir, que es planifiquin durant tres o quatre anys diferents partides que acabin sumant 1,4 milions d'euros.

Una segona opció, sobre la qual Caballero tampoc s'ha volgut pronunciar, seria que s'hagués rebaixat el pressupost previst inicialment. Encara com a inversions d'àmbit social hi figuren el Parc de Lliscament (414.000 euros), els Museus de Reus (150.000 euros) i millores als equipaments esportius per valor de 203.000 euros. Novament no s'ha volgut aclarir ni quines millores ni a quins equipaments esportius fa referència aquesta partida.

El segon eix del pla d'inversions és el de l'espai urbà, que inclou actuacions com la renovació dels vehicles de la Guàrdia Urbana (136.000 euros). També una nova fase del pla de videovigilància (70.000 euros) i la nova seu de l'Associació de Voluntaris de Protecció Civil (110.000 euros). Aquest eix inclou el Pla de Mobilitat Urbana (30.000 euros) i el paquet de plans de manteniment de carrers, camins, zones verdes, parcs infantils i mobiliari urbà (935.000 euros).

També preveu la segona fase del raval de Santa Anna, de la qual no se n'ha detallat la partida prevista. Ha de cobrir el tram entre la plaça de Catalunya i el carrer de Santa Anna, a més d'incloure el carrer de Salvador Espriu. En el mateix paquet general d'1,7 milions d'euros, però sense informar del detall, hi figura l'actuació de millora al pont del barri Gaudí.

En la mateixa situació s'han anunciat els projectes executius de la nova entrada a Mas Carpa i del carrer Ample i la plaça del Víctor. La rehabilitació del Mas Tutusaus (70.000 euros) i la futura estació de Bellissens (100.000 euros) també formen part de l'àmbit de l'espai urbà. El completen la renovació de la flota de vehicles municipal (130.000 euros) i la instal·lació de plaques solars (800.000 euros).

En el tercer eix, el del desenvolupament econòmic, Mariluz Caballero ha destacat millores a Mas Carandell (125.000 euros) i al Gaudí Centre (155.000 euros). També uns «primers passos per la transformació del Carrilet» que s'ha negat a aclarir. Comptaran amb una partida de 270.000 euros.

L'últim eix inclou l'organització municipal i la planificació d'actuacions. S'aplicaran «millores a les noves tecnologies i amb solucions smart city», de nou sense detallar. Es millorarà l'equipament tecnològic (100.000 euros) i la carpeta ciutadana (55.000 euros).